Концесионерът на язовира, наводнил Странско се отказва

Язовирът край Странско две седмици след наводнението на 6 септември, снимка-архив

Да бъде прекратена концесията за язовир „Мъртвицата” над димитровградското село Странско иска наемателят му Гочо Гочев. Докладна с такова съдържание ще разглежда на сесия на 30 октомври Общински съвет-Димитровград. Тя е внесена от кмета Иво Димов.

Припомняме, че язовирът на селото преля и наводни десетки къщи в нощта срещу 6 септември 2014 г.

В докладната до общинарите Гочев описва ситуацията в този ден и посочва, че в следствие на придошлата вълна има поражения върху на язовирната стена. Концесионерът пише, че се е образувал пробив с 30 метра дължина.

"Водата, която изтече, разруши стената до кота нула. От двете страни на пробива от външната страна е разрушена на 50 процента. Втората вълна разруши и отнесе превилника от масивен бетон.”, информира Гочо Гочев.

Той допълва, че преди проливния дъжд нивото на язовира е било 2 метра под нивото на преливника, а стената и външния откос- в отлично състояние, като вътрешният е бил наполовина камъни и чакъл, по изискванията на концесионния договор.

„След като е невъзможно да се изпълнява дейността по концесията не по моя вина, моля договорът да бъде прекратен”, заявява наемателят. В докладната на кмета се предлага това да стане по взаимно съгласие на страните, без предизвестие. Справка показала, че дължимата годишна вноска за 2014 г. от Гочо Гочев е издължена.

Язовир „Мъртвицата” край Странско

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини