Академик Стефан Воденичаров получи орден “Стара планина”

В Деня на народните будители президентът Росен Плевнелиев връчи орден "Стара планина" на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.
По случай Деня на народните будители на тържествена церемония пред президентството бе издигнат националният трибагреник.

Росен Плевнелиев поздрави представителната гвардейска рота, официалните лица - министри, учени и гражданите, предаде БНР.

Първите будители имат достойни последователи в лицето на българските учени, заяви по-късно в Гербовата зала президентът.

Делото на народните будители е опора на отечеството ни в бурите, в бързеите на историята, в тежките моменти. То ни носи вяра и вдъхновение, без които пътят ни напред със сигурност би бил много по-труден. Днешният празник е истински общобългарски празник вече близо век. Денят на народните будители е символ на това как духовността, образованието и ценностите възраждат и издигат българския народ и от най-тъмните времена и кризи, посочи още той.

Росен Плевнелиев удостои с орден "Стара планина" първа степен председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров за наговите заслуги за развитието на науката.

Той връчи почетния знак на държавния глава на академията, като подчерта, че за 145-годишната си дейност тя изгражда внушителен авторитет.

Академик Воденичаров подчерта: "Днес, увлечени от злободневията на ежедневието, ние често пропускаме нещо много важно, на което са ни учили будителите - съгласието и разбирателството помежду ни в името на общите интереси на страната, воденето на диалог. Взаимното уважение, толерантното отношение един към друг е мерило за интелигентност и зрялост. Ако съумеем да последваме патоса на нашите будители за пълна всеотдайност в името на просперитета на отечеството, със сигурност ще стигнем до по-градивни резултати".

Президентът Росен Плевнелиев връчи почетния знак на държавния глава и на Съюза на учените в България.

Вписваме се в почтените и честни организации в България, които не остават безразлични към проблемите на обществото, подчерта неговият председател акад. Дамян Дамянов.

Междувременно стана ясно, че изтъкнатият български писател акад. Антон Дончев е носителят на държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за 2014 г. Тя ще му бъде връчена в понеделник от премиера Георги Близнашки.

Президентът присъства и на панихида във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища по повод Архангелова задушница.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини