Децата на демокрацията се чудят защо бригадирите са работили безвъзмездно

Снимки от първия митинг и първата демократична сесия на Общинския съвет се пазят в Историческия музей в Димитровград

25 години след настъпването на демокрацията снимки от първия на площада пред бившето кино "Дружба", а начело застават представители на културните среди - поети, писатели, журналисти.

В архивите на музея се пазят фотографии на лицата на първите години на демокрацията, плакати, свързани с първите избори, както и първата демократична сесия на Общинския съвет.

Днешното поколение, обаче знае много малко за историята на града около промените, че и след тях - в Димитровград се намира първия музей на социалистическото строителство и свързаната с него история на бригадирското движение, разказа днес директорът на музея Елена Георгиева.

Младите, които посещават димитровградския музей са учудени от факта, че някога бригадирите са работели безвъзмездно, допълва Георгиева. Това е едно от нещата, които истински изумява тинейджърите, разгледали експозицията.

Според директора на музея, Димитровград успя да осмисли своето социалистическо наследследство в годините на демокрация и да приеме, че става дума за история. Децата на демокрацията, обаче ги няма, защото липсата на работа не може да ги задържи тук, убедена е още Георгиева.

Един от последните артефакти, свързани със социалистическото миналото на Димитровград, които се съхраняват тук е почетната книга на ДКМС, открита в мазето на болницата при ремонт. По нея все още не е открита нова, допълнителна информация.Работещите издирват връзка с някогашния ДКМС-ръководител Станка Шопова.

В двора на музея все още стоят и два соц.символа, свалени от стария ЖП надлез на бул."Трети март". Съществува идея те да намерят място в нова експозиция в музея.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Плакати от първите демократични избори
Почетната книга на ДКМС, открита при ремнт в мазето на болницата
В двора на музея засега са съхранени свалените от ЖП надлеза соц.символи
Снимка от първият митинг в Димитровград през ноември 1989 година
Входа на Историческия музей и Градската библиотека в Димитровград
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини