С акции по кръводаряване България почита жертвите на катастрофи

За девети пореден път светът отбелязва Деня за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

У нас денят се отбелязва на фона на тревожната статистика за ръст на жертвите на катастрофи през тази година. От началото на 2014 г. до ноември по пътищата в страната са загинали 571 души.

От днес до 24 ноември в цялата страна ще се проведат краводарителски кампании. В София желаещите могат да дарят кръв в Националния център по трансфузионна хематология на ул. "Бр. Миладинови" 112, както и в Центъра по кръводаряване на Военномедицинската академия.

В храмовете в цялата страна ще бъдат отслужени възпоменателни панихиди за жертвите на пътнотранспортни произшествия. В 11.30 ч. пред "брояча на катастрофите" на Военномедицинска академия в София в памет на загиналите ще бъде представена възпоменателна инсталация.

"Нека почетем паметта на загиналите при пътни злополуки, да изкажем съчувствие към семействата им, но и да помогнем за спасяването на човешки живот като дарим кръв", призовават организаторите на кампанията – Българският Червен кръст, Пътна полиция, Държавно обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Българската православна църква, Българска асоциация на пострадали при катастрофи и Съюзът на българските автомобилисти.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини