Доцент поздрави фермери, че рискуват да отглеждат животни у нас

Доц. Димова изнесе в Димитровград лекция за за различните технологични решения за животновъдни сгради с малък и среден капацитет

Поздравление, че са се захванали с много трудната у нас дейност, като животновъдството получиха днес фермери от Община Димитровград. Към тях се обърна доц. д-р Ваня Димова от Тракийския университет в Стара Загора, която гостува в зала "Гросето", за да говори за различните технологични решения за животновъдни сгради с малък и среден капацитет.

Лекцията, която бе организирана тук по инициатива на регионалния клон на службата "Съвети в земеделието" бе тясно специфична и обхвана новостите при изграждане и оформяне на съвременните ферми и изискванията на Европейския съюз /ЕС/.

През последните няколко години аргарната политика у нас бе насочена основно към синхронизиране с тази на ЕС, на много места в страната има изоставане, работи се по традиционните методи, обобщи състоянието на сектора доц.Димова.

Според нея, основните проблеми на животновъдството са преобладаващите у нас дребни стопанства, лошата материална база, липсата на пазари, средства и храни за животните, липса на условия за прилагане на нови технологии. Като пример доцентът посочи, че в една малка ферма с 5 крави, собственикът не би инвестирал в робот за почистване на тор или друга нова технология, която би облекчила работата.

Част от решението на проблемите доц.Димова вижда в инвестиция в нови продуктивни бълг.породи. Тя посочи, че вносът на животни от чужбина не винаги е най-доброто за една българска ферма, тъй като мястото от където то идва има значение за продуктивността.

Важно е и всяка ферма у нас да се съобрази със своите нужди и с условията на отглеждане на животните, в близко бъдеще ще се наложи и добра топлоизолация и саниране на животновъдните ферми, заяви лекторът. Според нея, ще се търсят и екологични материали за направата на сградите, те не трябва да замърсяват околната среда. Слама или дори пръст ще заменят тухлите при направата на фермите.

Аргарната политика у нас в годините бе насочена основно към синхронизиране с тази на ЕС, обобщи състоянието на сектора доц. Димова

В света тенденцния в животновъдството върви към уедряване на стадата, у нас има спад. В България преобладават фермите с по-малко от 100 крави, отчете доц. Димова. Препоръча на предприемачите да не задгърбват бизнес плана, ако решат да разширят инвестицията си или да правят нова.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини