КНСБ и БСК в спор за 400-те лева минимална работна заплата

400 лева минимална работна заплата е абсолютно постижима и реална цела, убедени са от КНСБ. На съвсем обратната позиция обаче са от Българската стопанска камара.

В спор по темата тази сутрин в ефира на Нова тв участваха Пламен Димитров, президент на КНСБ, и председателят на БСК Божидар Данев. Според синдикалиста, българинът произвежда повече отпреди, но това не се отразява реално на доходите му: "Брутният продукт у нас е 47% от брутния продукт на Евросъюза на глава на населението. Заплащането обаче тук на час е 3,70 евро, докато средно в страните от ЕС е 23,70 евро/час. Това, ако някой твърди, че е конкурентен бизнес и че трябва върху него да стъпим, ние сме категорично против. Не казваме, че увеличението трябва да стане с магическа пръчка, но бизнесът ни може да се позволи това."

Данев от своя страна даде за пример успешни сектори с високо заплащане у нас, какъвто например е IT-сектора, където средната заплата била 1750 лв. и при това не по изключение. Във финансовия и застрахователен сектор средните заплати са над 1500 лв, хотелиерството и ресторантьорството също са над 1000 лв. "Значи има сектори, които работят великолепно, а има и такива със 70 хил. свободни работни места, какъвто е IT-сектора", заключи председателят на БСК.

Той призна обаче, че в периферията на страната съвсем не стоят по този начин. "Хората бягат от периферията именно, защото няма работа или ако има е толкова ниско платена, че никой не иска да се хване с нея. В чужбина има цели села от определени региони", отвърна Пламен Димитров.

Според Данев две са основните причини минималната заплата да не трябва да бъде увеличавана към момента. Едната е спецификата на структурата на родната икономиката, която не позволявала износ: "Драмата на българската икономиката е, че има много ниска добавена стойност. Специално в сектора на улсугите, който е доминиращ, добавената стойност е твърде ниска. Проблемът на държавата е, че няма образование и хората почнаха да си правят сами образователни структури, части академии, никой не се интересува от образованието, което предлага държавата."

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини