Организация, свързана с "Ислямска държава" действа в Южен Афганистан

Афганистан потвърди за първи път, че на територията на страната оперира групировка, свързана с терористичната организация "Ислямска държава", съобщи АФП. Групата е активна в Южен Афганистан, като се занимава предимно с набиране на бойци, но според някои източници влиза в сблъсъци с талибаните.

АФП се позовава на генерал от афганистанската армия и губернатор на провинция, според които меснатата организация на "Ислямска държава" е оглавявана от мъж на име Муллах Абдул Рауф.

Генерал Махму Кхан заявява, че през последните седмици жители на южната провинция Хелманд съобщават, че представители на Рауф обикалят сред народа и набират бойци. "Известен брой племенни лидери, командири на джихадисти и улема (религиони лидери – бел.ред.) се свързаха с мен за да ми съобщят, че Рауф им е предложил да се присъединят към него", казва Кхан.

Той добавя, че талибаните, които са доста активни в Хелманд предупреждават останалите да не съдействат на Рауф. През периода, в който талибаните управляваха Афганистан – 1996-2001 г. - Рауф е бил командир на корпус, посочва губернаторът на съседната провинция Нимроз Амир Мухамад Акундзада. Той добавя, че не е виждам Рауф от 20 г.

И Кхан, и Акундзада посочват, че Рауф е бил арестуван при свалянето на талибаните при водената от САЩ операция в страната и е бил държан години в Гуантанамо.

"Хората казват, че е издигнал черни знамена (символ на "Ислямска държава" - бел.ред.) и дори се опитва да сваля знамената на талибаните на някои места", заявява племенният водач Сайфуллах Сангинвал. "Има информация, че 19-20 души са били убити" в сблъсъци между талибаните и свързаната с "Ислямска държава" организация, добавя той.

След изтеглянето на американските войници преди шест месеца в някои части на Хелманд имаше сблъсъци между талибаните и афганистанската войска.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини