ВАС отхвърли жалбите срещу отнемането на лиценза на КТБ

Върховният административен съд отхвърли жалбата срещу решението на Българската народна банка за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка.
С определение от днес тричленен състав остави без разглеждане жалбите на основните акционери в банката - "Бългериан акуизишън къмпани", Бромак" и на двама миноритарни акционери - Орлин Русев и Вера Ахундова.

Според определението, публикувано на сайта на съда, и подписано с особено мнение от съдия Соня Янкулова, акционерите нямат пряк и личен правен интерес да обжалват решението на БНБ за отнемането на лиценза, пише "Правен свят".

То може да бъде обжалвано в 7-дневен срок.

"Правото на съдебно оспорване на административните актове не е абсолютно... Легитимацията при съдебната защита на правата от страна на гражданите и юридическите лица срещу актове на изпълнителната власт, която допуска Конституцията, не е безгранична. Нито Конституцията, нито процесуалният закон допускат възможността на всеки и всякога да атакува всички административни актове", пишат съдиите.

Те заявяват, че с отнемането на лиценза обективно застрашени и нарушени са материалните права на КТБ като юридическо лице, а не тези на акционерите.

Тричленният състав на ВАС заключава, че акционерите нямат пряк и личен правен интерес от оспорване на решението за отнемане на банковия лиценз, те са засегнати косвено от предприетите от надзорния орган специални мерки.

След това съдиите заявяват, че "правният интерес на банката би могъл да бъде защитен чрез признато процесуално право на акционерите, когато търговското дружество е управлявано от органи, поставени извън волята на акционерите или неговите органи на управление".

В случая с КТБ това е факт – защото тя е под специален надзор и се управлява от квестори.

Но според ВАС това не дава право на акционерите да обжалват отнемането на лиценза, защото банката е поставена под специален надзор "със съгласието на ръководните органи", а освен това решението на БНБ за поставяне на КТБ под надзор от 20 юни 2014 г. не е оспорено.

Накрая съдиите заявяват, че акционерите могат да защитят имуществените си права в производството по несъстоятелност на КТБ, което се води в Софийския градски съд.

Преди 2 дни Върховният административен съд отхвърли жалба на "Бромак" за КТБ. От "Бромак" обжалваха решението на БНБ, с което бяха назначени за квестори на КТБ Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчев. Според върховните съдии жалбата е процесуално недопустима.
По закон обаче БНБ може по всяко време да прекрати правомощията на назначените квестори и да назначи други на тяхно място и това не подлежи на обжалване.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини