Българи пътуват десетки километри, за да се снабдят с лекарства

Хиляди българи от 38 общини са лишени от лекарства, тъй като там няма нито една аптека. Това принуждава хората да пътуват десетки километри, за да си осигурят животоспасяващите медикаменти, съобщава "Нова телевизия".

70-годишна жена от Кайнарджа е намерила решение на проблема, като се презапасява с лекарства. За 3-годишия й внук, който е с тежко заболяване, осигуряването на поддържащи медикаменти си е истинско изпитание за родителите.

Жителите на общини без аптеки са принудени да изминават десетки километри, за да се снабдят с медикаменти. Причината е, че в нито едно от 15-те населени места в Кайнарджа няма аптека.

Аптеката не просъществувала, тъй като се обслужвала от помощник –фармацевт. А по закон той няма право да сключва договор с Касата и да работи с рецепти. Функционирането й се оказало нерентабилно и поради факта, че хората започнали да ползват услугите на личните лекари, за да им доставят от града лекарства с намаление.

Така в общини като тази едва ли ще се намерят желаещи да отворят аптека, ако държавата не облекчи режима за разкриването им в малките населени места и не субсидира тази дейност , както лекарските практики в неблагоприятните райони.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини