Скъпи лекарства изчезнаха от аптеките заради паралелен износ

Няколко вида скъпоструващи лекарства са изчезнали от аптечната мрежа заради паралелен износ. Един от липсващите медикаменти е бързодействащият инсулин.
Тревожният сигнал дойде от Федерация "Български пациентски форум" и Асоциацията на собствениците на аптеки на свикана по спешност пресконференция, съобщиха БНР и БТА.

"В аптеките липсват и антикоагуланти, лекарства за ревматологични заболявания на деца, за астма и др.", каза председателят на пациентската организация Иван Димитров.

Шефът на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов допълни, че проблемът не е отскоро, а над 100 лекарства подлежат на паралелен износ заради по-високата печалба, която се изразява в "милиони левове".

"Създадена е мафиотска структура, според която подставени лица изкупуват от аптеките определени лекарства, някои от които са в твърде ограничено количество - 200-500 опаковки за цялата страна, след което те се изнасят в чужбина. Лекарствата са скъпи и за българския пациент, но в друга държава се продават на още по-високи цени", обясни Костов.

Той посочи, че паралелният износ ощетява българския пациент, а от него печели основно търговецът. Костов уточни, че вината не е на Изпълнителната агенция по лекарствата, която трябва да разреши паралелния износ, тъй като тя няма капацитет да отговори на всички запитвания за реекспорт. Ако до 30 дни агенцията не отговори, това се приема за мълчаливо съгласие, добави той.

Един от липсващите медикаменти е бързодействащият инсулин, с който се лекуват стотици деца и възрастни с диабет, разказа председателят на Бъгарската диабетна асоциация Христо Маринчев.

"Доста е неприятно да отидете в аптеката с рецептата да си вземете инсулина и да се окаже, че такъв липсва. След въпроса - кога ще получите, те казват - не знаем, не можем да кажем, в склада също няма, не разполагаме с въпросния инсулин", допълни той.

Родители на болно от диабет дете пък обясниха, че смяна на терапията поради липса на определен инсулин трябва да се извърши след определени изследвания и в болнично заведение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини