Делото ”Лясковец” започна при закрити врата и с много охрана

Окръжният съд във Велико Търново даде ход на делото срещу стрелеца от Лясковец Петко Петков. То се гледа при закрити врата, а част от съда бе отцепена.
Една година след акцията за ареста и изземането на незаконното оръжие на 54-годишния Петко Петков на 14 март м.г., той ще бъде съден за умишлено убийство на командоса Емил Шарков и за опит за убийство на трима негови колеги

Напълно съм невинен и ще го докажа", заяви на влизане в съдебната зала подсъдимият, цитиран от Дарик радио.

Неговият адвокат Виктор Костов каза пред събралите се журналисти, че ще разчитат на справедлив процес, в който истината да излезе наяве. Съгласно българската Конституция и Наказателно-процесуалния кодекс обвиняемият е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда, посочи още защитникът.

Окръжните магистрати дадоха ход на процеса, който започна с предварително изслушване на страните. Етажът на Окръжния съд е отцепен, а заседанието ще тече при закрити врата, с цел да се запази анонимността на пострадалите барети, която е държавна тайна, докато са на служба в МВР. Мярката се налага и заради изнасяне на данни, свързани с работата на спецотряда. 

По време на заседанието срещу Петко Петков бяха предявени пет граждански иска, съобщиха по-късно от пресцентъра на Съдебната палата. Предявени са граждански искове от съпругата, детето, майката и бащата на Емил Шарков в размер общо на 380 000 лв., както и от един от пострадалите полицаи - в размер на 50 000 лв. 

Майката на загиналия командос Ваня Рибчева заяви, че Петко Петков трябва да е благодарен, че не е роден в държава, където за убийство на полицай безапелационно се полага смъртна присъда. 

Бащата на Емил Шарков допълни, че очаква по време на делото да излезе цялата истина за акцията в Лясковец.

Материалите по разследването са събрани в 19 тома, а обвинителният акт срещу стрелеца е дълъг над 80 страници. Той бе прочетен от прокурора Цветан Маринов. 

В него е посочено, че Петков е обвинен за това, че на 14.03.2014 г. в Лясковец, предумишлено, по начин и със средства, опасни за живота - полуавтоматична ловна карабина "Arsenal" и полуавтоматична едноцевна пушка "BAIKAL" е направил опит да умъртви шестима полицейски служители, като единият от тях - Емил Шарков, е загинал. Петков е съхранявал незаконно оръжие и боеприпаси, за което също му е повдигнато обвинение. Полицейските служители са участвали в специализирана операция за изземване на незаконното оръжие и боеприпаси от дома му. 

Ако обвиненията бъдат доказани, Петко Петков може да получи от 20 до 30 годинизатвор, доживотна присъда или доживотна присъда без право на замяна.

Следващото заседание е насочено за периода от 7 до 22 май. В този период ще бъдат разпитани свидетелите и вещите лица, изготвили експертизата, уточниха от съда. 

В петък новият вътрешен министър Румяна Бъчварова и новият главен секретар на МВР Георги Костов присъстваха на откриването на мемориален знак в Лясковец в памет на Емил Шарков. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини