ЕС иска да забрани геоблокирането

Европейската комисия иска да забрани геоблокирането, съобщи EUObserver. Подобна стъпка би направила нелегално доставчиците на интернет услуги да ограничават достъпа до тях на базата на местоположението на потребителя. Единният европейски пазар и геоблокирането "не могат да съществуват заедно", каза в сряда еврокомисарят за единния дигитален пазар Андрус Ансип.

Дигитални окови

Техническите ограничения, които налагат компаниите, за да не позволяват на потребители от друга географска локация да използват услугите им, се нарича геоблокиране. Това означава, че някои услуги и продукти, които се купуват онлайн, като например филми и телевизионни сериали, могат да се гледат само на територията на страната, от която са закупени. Практиката е популярна, защото отменя необходимостта компаниите да купуват авторски права или лицензи за излъчване в други страни. Също така целта на геоблокинга е често да се отклонят онлайн потребителите към местни уебсайтове, които предлагат услуги на различна цена.

"Има две логики. Логиката на геоблокирането и тази на един пазар. Трябва да направим своя избор. Двете не могат да съществуват заедно", каза бившият естонски премиер. "Потребителите и компаниите в Европа остават дигитално приковани. Те не могат да избират или да се движат свободно. В ХХI век това е абсурдно", каза Ансип. Той обаче посочи, че в някои случаи геоблокирането е приемливо. "Ако например в една страна онлайн хазартът е забранен, тогава геоблокирането е напълно приемливо", уточни Ансип. "Ако има различия в националните законодателства и геоблокирането е единственият начин да се предпазят жителите на дадена страна, тогава е приемливо. Но дълбоко в сърцето си бих искал да заявя: Мразя геоблокирането. Мисля, че то е старомодно и не е справедливо. Нямаме нужда от подобни инструменти в ХХI век."

Лобистки отпор

Геоблокирането е само част от бъдещата дигитална стратегия, която Ансип ще публикува през май. Нейните цели включват "по-добър достъп на потребители и бизнеса до дигитални стоки и услуги, очертаване на среда, в която да процъфтяват дигитални мрежи и услуги, както и създаване на европейските дигитална икономика и общество с потенциал за дългосрочен ръст". Комисията очерта дигитална стратегия, защото въпреки премахването на физическите граници в Европа в континента продължават да съществуват онлайн граници, каза още Ансип при представянето на плана. След като основните проблеми бяха набелязани, ЕК има шест седмици да определи как ще ги разреши и да реши какви законодателни мерки да предложи. Съдейки по други дигитални реформи на Европейската комисия, може да се очаква ожесточена съпротива. Очаква се силно лобиране на бизнеса сред евродепутати и националните правителства, които имат последната дума по плановете на Брюксел. "Не храня илюзии. Предстои тежка борба", допълва Ансип.

Ден по-рано еврокомисарят изрази разочарованието си от опитите на отделни правителства да отложат края на таксите за роуминг. "Предложихме още през 2006 г. отпадането на роуминга. След това комисарят по дигиталните въпроси Нели Крус продължи тази борба. Сега колегата ми Гюнтер Йотингер и аз все още се занимаваме със същия въпрос. Въпросът е колко още ще продължи това."

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини