КТБ остана без лиценз. Преглед на печата

"Сега": "Уестингхаус": Продължаваме преговорите с България

"Уестингхаус Електрик Къмпани" обяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението за 7-и блок на "АЕЦ Козлодуй", ще продължат да се водят дискусии за нова структура и времеви период, съобщиха от компанията.

"Това решение бе взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб, каза Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на "Уестингхаус". - Макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000® за в бъдеще."

"Новинар": Бившият депутат Иван Иванов оглави КЕВР

Бившият депутат от ДСБ Иван Иванов оглави Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Той беше единственият кандидат за председателското място. Той бе избран от парламента с гласовете на 142 депутати. При избора му 10 бяха „против", а други 5 се въздържаха. Иван Иванов беше номиниран от Реформаторския блок, но професионалният му опит в областта на енергетиката убеди и другите политически сили, че е подходящ за шеф на КЕВР. От БСП и „Атака" изказаха резерви към номинацията на бившия депутат.

От левицата коментира, че е лош знак, че има един-единствен кандидат. Социалистите дори заподозряха, че изборът както за шеф на КЕВР, така и за членове е предрешен. А малко преди гласуването от БСП поискаха оттегляне на своите кандидати, което не им беше разрешено от председателя на парламента Цецка Цачева. В знак на протест депутатите от левицата напуснаха пленарната зала.

"Монитор": КТБ остана без лиценз

КТБ остана без лиценз, след като вчера Върховният административен съд се произнесе окончателно по казуса. Разрешителното за извършване на банкова дейност на трезора беше отнето на 6 ноември 2014 г. от БНБ, след като стана ясно, че КТБ е с отрицателен капитал от над 3,7 млрд. лв. Решението на националната банка обаче бе атакувано в съда от част от акционерите в затворения трезор.Петчленен състав, председателстван от шефа на ВАС Георги Колев, вчера отсече, че акционерите „Бромак", „Бългериан Акуизишън Къмпани II С.а.рл.", Вера Ахундова и Орлин Русев нямат правен интерес да обжалват решението на БНБ, с което бе отнет лицензът за извършване на банкова дейност на трезора.

"Труд": НАП наложи забрана и върху „Дунарит"

Серията запори, които Националната агенция за приходите (НАП) наложи върху фирми от кръга на Цветан Василев, продължи и днес. Този път обект на обезпечителната мярка стана „Дунарит".

Запорното съобщение е издадено на 2 април и около 15 часа същия ден е вписано в Търговския регистър. Обект на запора са близо осемте милиона акции на „Кемира" ЕООД в „Дунарит" АД. Мотивът отново е във връзка с очаквани публични задължения на „Кемира". За разлика от предишните запори върху БТК и върху „Бромак" в този не е отбелязано какъв е размерът на задължението. НАП иска също в 3-дневен срок, т.е. до 5 април, да й бъде предоставена информация какви ценни книжа притежава длъжникът „Кемира", наложени ли са му и други запори и по какви претенции.

 "24 Часа": Хазаинът на Анна и Никита се покри

Има пробив в разследването на убийството на 5-годишния Никита, открит в куфар край Пасарел, каза за "24 часа" детският омбудсман на Русия Павел Астахов. Следственият комитет на Русия образува паралелно дело за смъртта на момченцето и майка му Анна и работи в сътрудничество с прокуратурата в България. В Русия вече е разпитан бащата на Никита Вадим Плотников, но Павел Астахов отказва подробности дали важната за разследването информация идва от него.

И днес хазаинът на Анна Герман Костин не се беше явил за разпит в полицията, научи "24 часа". Преди няколко дни от МВР се свързали с него и той се съгласил да даде показания, но и досега не го е направил. Костин не отговаря и на телефоните си, които са дадени за контакт с него на сайта на фирмата му "Геолайн инвестмънтс" в Кипър.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини