Недялко Йорданов с разказ за живота си в стихове и песни

Обичан и реален, актуален с таланта си, жив класик, автор с точен изказ. Това казаха за Недялко Йорданов част от хората, които изпълниха днес зала "България", за да видят моноспектакъла му, предаде репортер на БГНЕС.

Под съпровода на Хайгашот Агасян Недялко Йоранов даде заявка да направи разказ със стихове и песни за това, което му се е случило през 75-те му години живот. Разказ, който той озаглави: "Още ме има, още съм жив". А сред публиката му имаше хора от различни сфери на живота, адвокати, военни, медици, съдии, хора на изкуството. Тук беше премиерът, бивши и настоящи министри.

"Мога да кажа, че го има вече за няколко поколения като поет. А и за моите наскоро пораснали деца с неговите стихотворения за деца. Така че той е влязъл в нашето семейство веднъж през мене, след това и през децата ми". Това каза адвокат Людмил Рангелов, който бе сред публиката днес.

Тук беше и началникът на ВМА ген. проф. Николай Петров, който каза че е фен на Недялко Йорданов от много години. "Като малък още ходих да го гледам как играе тенис. Ходеше с една жълта тениска и бели, къси гащета и играеше в Трета поликлиника – така е известна в Бургас – там имаше малък тенис – корт. По думите на един мой колега, когато беше в болницата казваше: "Това е жив класик". Това изчерпва всичко, което мога да кажа за него", разказа генералът.

Има го толкова години най–вече като честен и доблестен човек, естествено със стиховете си, с пиесите си, с поведението си и тези послания, които отправя към младите, каза Йордан Христосков. Такива хора като него са богатството на нацията, категоричен е той. Има го с поезията си, изключителна поезия, един от най–добрите български творци в нашето време, каза зам.-председателят на ВАС Боян Магдалинчев.

"Той ще остане със всичко, което е дал на нас, на българския народ, с любовта си към хората, с точния си изказ по отношение на целия български народ, на цялата ситуация, по всяко едно време, по което е писал и с любовта си най–вече, която ние също искаме да покажем към него с малко топло чувство", каза Емилия Венкова, която също бе сред публиката днес. "Харесваме поезията му, музиката му, всичко, което твори", каза Василев, който идва от провинцията и за да гледа спектакъла. Според него той успява толкова години да бъде актуален и интересен на хората с това, че е много реален, че третира съвремието. Според Светла Блажева Недялко Йордан остава актуален толкова дълго време с таланта си и това е единственото обяснение. А го има и е жив толкова дълго време, според нея заради любовта към живота, към хората, към изкуството, любовта към всичко.

А на своята публика тази вечер Недялко Йорданов призна, че продължава да гледа на света с 16-годишни очи, защото тялото остарява, обаче душата никак не иска, защото – каза той – душата не се предава. 

Източник: ЕНЕРГЕТИКА.БГ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини