Напусна ни един от почетните граждани на Димитровград

                   Николай Христозов
Напусна ни поетът Николай Христозов, един от почетните граждани на Димитровград и носител на национална литературна награда „Пеньо Пенев”. Той си отиде от този свят на 84 -годишна възраст, информираха негови близки.
 
Христозов е роден на 6 януари 1931 г. в село Раковски, днешен Димитровград. Завършва гимназия в областния град, а по-късно и „Българска филология“ в Софийския университет. Бил е учител по литература, главен редактор на литературните предавания на Радио „София“, зам.-главен редактор на списание "Септември", главен редактор на списание "Обзор". Бил е и първи зам.-председател на Съюза на българските писатели и председател на Координационния съвет „13 века България". 
Никола Фурнаджиев издава своята първа книга със стихове "Първи песни" през 1958 г. Автор е на творбите "Бдение", "Третата планета", "Ранено мълчание", "Сняг в гнездото", "Черна кутия", "Вик в есента", "По дирята на безследно изчезналите", "Гарнизонното стрелбище", "В сянката на планината”. Негови книги са преведени в Русия, Полша, Чехия, Естония, Украйна и Турция.
 
През 1976 получава националната литературна награда Пеньо Пенев”, а през 1981 г. е обявен за почетен гражданин на Димитровград. 
Той е обявен и за почетен гражданин на София и Хасково. Поклонението пред тленните останки на Христозов ще се състои във вторник- 19 май на Централните софийски гробища. Поклон пред светлата му палет!
 
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Чи
    читател
    1 0
    13:51, 18 май 2015
    поправете грешката си, не е Фурнаджиев......
Последни новини