Депутатите влизат в спор за структурата на спецслужбите

Депутатите ще започнат днес обсъжданията на първо четене на законопроектите, регулиращи дейността на специалните служби. Законопроектите за системата за защита на националната сигурност, за разузнавателните служби и за националната служба за охрана са първите точки в седмичния дневен ред на парламента.

Очаква се още първият закон, даващ цялостната структура на сектора за сигурност, да предизвика спорове в пленарната зала. Според депутати, включително и от управляващите партии, законопроектът е твърде общ и има доста нуясноти. Най-сериозен пропуск имало при регламентиране на дейността на Съвета за сигурност към министър-председателя. Предвижда се ролята му да бъде доста засилена, а опонентите на промяната твърдят, че в закона няма достатъчно яснота какви точно ще са правомощията на звеното, как то ще е хем управленско, хем консултативно.

Друг сериозен сблъсък се очаква около дейността на Националната служба за охрана. От Реформаторския блок дори заговориха, че е добре да се обмисли закриването на службата. И поискаха силно свиване на бюджета на службата. Спор ще има и около кръга лица, които се предвижда да бъдат охранявани от НСО.

Реформаторите не одобряват и идеите на партньорите си от ГЕРБ за запазване на двете разузнавания - военното и цивилното. И настояват за сливането им. А от ГЕРБ репликират, че това ще блокира дейността на двете служби за много месеци напред.

Най-съществен нов елемент в двата проектозакона е преминаване на Националната разузнавателна служба на подчинение на изпълнителната власт. Тук според АБВ пък пък липсвала ясна координация между президента и изпълнителната власт.

В началото на март ГЕРБ внесоха и в новия парламент четирите законопроекта, които бяха приети на първо четене в първия управленски мандат на Бойко Борисов, след като беше постигнато съгласие за тях на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. Заради оставката на кабинета на Борисов, парламентът не успя да ги приеме окончателно.

Проектите предвиждат и парламентарен контрол за трите служби - НСО, НРС и военното разузнаване, чрез контрол на финансовите разходи при определени операции. Това ще се прави от ресорната парламентарна комисия за контрол на ДАНС и спецслужбите.

Въпреки вече започналите спорове, повечето опоненти на законопроектите подчертават, че е много необходимо приемането на такива закони, регламентиращи дейността на спецслужбите, каквито към момента няма. Затова намеренията са поректите да бъдат приети на първо четене и доработени между първо и второ четене.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини