Задава се нова ера в лечението на рака

Експерти приветстваха нова ера в лечението на рак след като отбелязаха грандиозни резултати в изпитание на нов клас лекарства.

Имунотерапията, която кара имунната система на тялото да атакува раковите клетки се оказва толкова ефективна, че в едно британско изследване при над половината пациенти с напреднал стадии на меланома, образуванието се е смалило или запазило размера си и състоянието им отново е било под контрол.

Резултати от редица изпитания върху лекарствата са били представени на годишната конференция на Американското общество по клинична онкология в Чикаго.

Професор Рой Хърбст, оглавяващ отдела по онкология в Раковия център Yale, нарече някои от откритията грандиозни и заяви, че имунотерапията може да замени химиотерапията като стандартно лечение на ракови заболявания през следващите 5 години.

Професор Питър Джонсън, директор на онкологията в Центъра за изследване на раковите заболявания във Великобритания казва, че доказателствата сочат, че започва напълно ново ера в лечението на рака.

В рамките на международното изследване, 945 пациенти с напреднал стадии на меланома, са били третирани с препаратите ипилимумаб /ipilimumab/ и ниволумаб /nivolumab/. Лечението е спряло прогреса на заболяването в почти 58% от случаите, като туморите са запазили размера си или са се смалили за средно 11,5 месеца.

При лечение само с ипилимумаб спиране на растежа или свиване на туморите са регистрирани при 19% за период от средно 2,5 месеца.

Д-р Джеймс Ларкин, носултант в Royal Marsden Hospital и един от водещите британски изследователи казва за BBC, че прилагането на двата медикамента едновременно премахва две от пречките, вместо само едната, пред имунната система да разпознае туморите, които преди не е успявала да разпознае, да реагира и да ги унищожи.

"Никога досега при имунотерапиите не сме виждали свиване на тумор над 50%, затова сегашните резултати са впечатляващи", казва той и отбелязва, че този вид лечение е бъдещото на борбата с рака.

Д-р Алън Уорсли от Изследователския център за ракови заболявания във Великобритания предупреждава, че комбинирането на двата препарата може да доведе до потенциално тежки странични ефекти. Затова идентифицирането на пациентите, които биха извлекли най-голяма полза, ще бъде ключът към използването на най-доброто оръжие срещу болестта.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини