Софутер разпознава кога човек изпитва болка

Учени от Университета на Калифорния в Сан Диего са разработили нов софтуерен алгоритъм, който може да разпознава кога човек изпитва болка. За целта е необходимо софтуерът да анализира изражението на човека, съобщава онлайн изданието Engadget.

Алгоритъмът дори може да преценява интензивността на болката, като за момента е насочен главно към децата. Основното му предназначение е да се използва в болниците. Камери ще могат да наблюдават пациентите и да следят тяхното състояние. Лекарите и медицинските сестри ще получават ценна информация и ще могат да преценяват дали не са необходими още болкоуспокоителни след операция например.

Друго възможно приложение на софтуера е да се внедри в бъдещи роботи-асистенти, които се грижат за хората в домовете им. Чрез него те ще могат да предприемат по-адекватни действия в случай на нужда или пък да сигнализират на лекар.

Учените споделят, че разработката им има нужда от още прецизиране, въпреки че и в момента показва доста добра точност. Те посочват, че всеки човек има различен праг на болка и един и същи източник на такава може да се усеща по различен начин. Този фактор е предвиден при разработката и тестовете са показали, че софтуерът успява да прецени болката в пациентите почти толкова добре, колкото и медицинските сестри и родителите на децата.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини