Продажбите на електромобили в Европа са скочили с над 50%

Продажбите на електрически превозни средства в Европа през миналата година са се повишили с 56%, а от началото на тази, до края на май, са скочили с 52 на сто, съобщи френско-японския алианс "Рено-Нисан". Компанията предлага шест модела на ток и е пазарен лидер по отношение на лансираните екологични модели.

В световен план търсенето на електрички расте десет пъти по-бързо, отколкото на автомобили с традиционни двигатели. Според сметките на "Рено-Нисан", на всеки три секунди някъде по света шофьор заменя своята колата с бензинов или дизелов двигател за електромобил.

Като основни причина за повишеното търсене на електромобили се посочват все повечето държави, предлагащи финансови стимули за покупката им. От 1 април Франция например дотира с 10 000 евро подмяната на стара кола с нова на ток.

В Европа най-сериозни стимули все още дават скандинавските държава. Наскоро шефът на БМВ д-р Норберт Райтхофер обяви, че резултатите на компанията в отделните държава показват, че популярността на електрическите превозни средства е в пряка зависимост от стимулите за притежаващите ги. Той призова правителствата да стимулират навлизането на електромобилите, поне докато технологията стане по-масова.

Райтхофер посочи, че в Норвегия, където купувачите на електрически коли не плащат ДДС, такси за регистрация, могат да паркират безплатно в платените зони в града и да ползват BUS-лентите, i моделите формират 23% от продажбите на БМВ. В Германия те се избират от едва 1% от купувачите.

Като друга причина на растящата популярност на колите на ток е развитието на инфраструктурата за тяхното зареждане. В световен мащаб броят на зарядните станции е скочил със 60% през миналата година до 100 000.  55 000 от зарядните станции са в Европа.

Вече има реализирани и няколко проекта за коридори от станции за заряд по ключови магистрали. По протежение на аутобаните Кардиф-Лондон и Лондон-Манчестър има по повече от 100 зарядни станции. Подобни проекти се реализират в Германия, Франция и други европейски страни. До края на годината очакванията са по европейските магистрали да има над 1000 точки за бърз заряд, като в повечето случай за половин час те осигуряват запълване на акумулаторите на 80%.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини