Десант с над 120 парашутисти до Пловдив

    Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов наблюдаваха съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято - 2015" (Thracian summer - 2015), съобщават от Министерството на отбраната.

    Тя се провежда от 10 до 26 юли в района на летище Пловдив и авиобаза Крумово. По време на днешния ВИП ден беше извършен десант с над 120 парашутисти и бяха показани действия по десантиране по способа „бързо въже", аварийно-спасителни операции, авиомедицинска евакуация и други.

    Изключително съм впечатлен и въодушевен от това, което видях вчера на полигон Ново село и днес на летище Пловдив, като подготовка и взаимоотношения между военнослужещите от различните армии", отбеляза министърът на отбраната Николай Ненчев.

    Той даде висока оценка на подготовката и способностите на формированията от Силите за специални операцииза участие в съвместни многонационални операции, както и за провеждането на съвместни операции по бойно търсене и спасяване. „Трябва да използваме всяка възможност за подготовка на Българската армия, за да поддържаме висок боен дух", каза министърът на отбраната.

    Над 400 военнослужещи - парашутисти от командванията на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили, състава на Министерството на отбраната, Военната академия „Г. С. Раковски" и Националния военен университет „Васил Левски" отработват задължителни елементи от подготовката на Силите за специални операции. В подготовката участват и формирования от Силите на САЩ в Европа, а в качеството си на наблюдатели присъстват и военнослужещи от Кралство Великобритания.

    „Демонстрираното от българските военнослужещи показва, че нямаме отстъпление в качеството на подготовката. Отлична е оценката за проведените съвместни учения с нашите съюзници", заяви началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

    В „Тракийско лято - 2015" участват транспортен самолет С-27 J, вертолети Ми-17/AS 532 AL „Cougar" от Военновъздушните ни сили и транспортни самолети С-130 от Въоръжените сили на Съединените американски щати. През целия период на учението ще бъдат извършени над 1800 парашутни скока.

    Източник: news.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини