Учителите са по-стресирани от полицаите. Преглед на печата

Излизането на икономиката на страната от кризата и задълбочаващото се разслоение в благосъстоянието са сред актуалните теми на вестниците във вторник.

„Възстановяването на икономиката след кризата от 2009 г. постепенно се ускорява, като още през 2014 г. брутният вътрешен продукт достига предкризисното си ниво, каза експертът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Десислава Николова, цитирана от БТА. ИПИ днес представи резултатите от изследване на социалното и икономическото състояние на областите в България за 2015 година.
Според ИПИ възстановяването от кризата обхваща все по-голяма част от страната, но области в Северна България остават изолирани от този процес - Видин, Враца, Ловеч и Силистра. Това потвърждава ясната разделителна линия между по-изостаналия север и по-развития юг, смятат икономистите.
През 2014 г. настъпва положителен обрат на пазара на труда както на национално ниво, така и в повечето области, отчитат експертите.
Заетостта нараства в 19 от 28-те области, но все още в повечето от тях е далеч от нивата си преди кризата. Северните области Видин, Враца, Ловеч и Силистра обаче не участват в този процес и остават с критично ниска заетост под 40%..." - в. „Дневник".

„Ловеч, Видин, Враца и Силистра не се възстановяват от кризата
Различията между градовете на север и на юг от Стара планина се задълбочават, както и между София и страната
Докато по-голямата част от областите у нас в последната година се възстановяват икономически от кризата, макар и с различни темпове, Ловеч, Видин, Враца и Силистра вървят в обратната посока. Тези четири области не само не показват признаци на възстановяване, но и затъват все повече. Заетостта при тях е на критично ниво - под 40% от хората работят. Като цяло различията между Северна и Южна България не само не намаляват, но и се изострят, а София трябва да се разглежда отделно от останалата част на страната. Това показва изследването "Регионални профили: показатели за развитие 2015" на Института за пазарна икономика. "Изводът е, че регионалната политика, доколкото изобщо я има, не работи и няма никакви признаци на сближаване на регионите", коментира Александър Цветков от "Региостат".
Само девет области са успели да достигнат нивото на БВП отпреди кризата - столицата, Софийска област, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Пазарджик, Велико Търново, Добрич и Разград. Най-слабо икономическо развитие показват Силистра, Кюстендил и Сливен. Ако един столичанин получава средно по 6890 лв. на година, то в Силистра вземат над два пъти по-малко - 3289 лв. Там са и най-ниските доходи в страната.
Въпреки възстановеното ниво на БВП Пазарджик заедно със Сливен и Видин са с най-неблагоприятните показатели за бедност и условия на живот - около 1/3 от хората в тези области живеят под прага на бедността. Във Видин повече от половината от хората живеят с материални лишения, това е областта с най-слабото икономическо развитие...
Само шест области остават привлекателни за заселници от страната - във Варна, Бургас, София, Кърджали, Стара Загора и Хасково повече хора са се заселили, отколкото са напуснали областта. В Кърджали също има повече преселници от напусналите, като 2/3 от тях са от чужбина, а 1/3 - от страната. Обяснението може да се търси заради местните избори м.г., коментираха от ИПИ.
Бургас е шампион по привлечени чужди инвестиции - между 2008 г. и 2013 г. те са нараснали четири пъти. Това се дължи основно на инвестицията от над 1 млрд. долара на "Лукойл Нефтохим Бургас", както и заради сферата на аутсорсинг услугите и многото кол центрове. Чужди инвестиции успяват да привлекат и Пловдив, Софийска област, Стара Загора и Пазарджик - все на юг от Стара планина. Като една от пречките пред чуждите инвеститори от ИПИ посочват липсата на кадастър - по-малко от 1/5 от страната има кадастрални карти..." - в. „Сега".

Протестите на полицаите и провокираните от тях сравнение между заплащането в различни сектори също са сред водещите теми на всекидневниците.

„И действието, и бездействието в МВР ще струват десетки милиони
Министерският съвет не изтегли текстовете от Закона за бюджета за 2016 г., орязващи социални придобивки на полицаите, затова следващият протест ще е в четвъртък, когато е планирано първото четене в зала.
Чиновниците в МВР може да се пенсионират с шест вместо досегашните 20 заплати, но за целта ще трябва да бъдат преназначени по Закона за държавния служител. Това обаче ще струва на министерството десетки милиони обезщетения сега. Такава е идеята на вътрешното министерство за справяне със ситуацията, научи "Сега" от свои източници. Въпросът е, че министерството не разполага с необходимите пари.
В момента в МВР има малко над 4000 души, които изпълняват административни длъжности, но се ползват от пълните привилегии на полицаите, които са на улицата. Заетите в администрацията може да бъдат преназначени, но преди това трябва да им се изплатят 20 заплати. Заради полицейските протести срещу реформата, предлагана от финансовия министър Владислав Горанов и предвиждаща всеобщо орязване на придобивките, в МВР се обмисля вариант как всички чиновници да бъдат преназначени скоро, а редовите полицаи да запазят екстрите си. Преди това обаче трябва да се намерят пари за обезщетения.
И в момента има възможност администрацията в МВР да бъде назначавана по Закона за държавния служител, което гарантира по-ниски обезщетения при пенсиониране. Тя обаче важи само за новопостъпващите. Поправката влезе в сила на 1 април по идея на бившия вътрешен министър Веселин Вучков. Целта тогава беше новата категоризация да стане постепенно, като местата на пенсионираните и напусналите чиновници да се попълват с назначени по новия ред - с по-малко привилегии.
Друга част от администрацията трябва да се прехвърли в държавното предприятие, което МВР планира да създаде. Законопроектът за него вече е внесен в Народното събрание. Планира се издаването на лични документи и регистрацията на коли, както и още услуги да се отделят в държавно предприятие, което да се издържа от таксите, които събира. Така обаче в републиканския бюджет няма да постъпи нито стотинка от тях. 
Очаква се в тези законови поправки да бъде записано преназначаването на администрацията, ако се намерят пари и при условие че ръководството на МВР се разбере със синдикатите. За това намекна преди дни председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова...
Докато ръководството на МВР се чуди каква реформа да предложи, полицейските синдикати обявиха, че подготвят нов протест пред парламента в четвъртък.Този път обаче служителите ще излязат на улицата в подкрепа на отпадането на параграфите от Закона за държавния бюджет за 2016 г., с които се орязват обезщетенията при пенсия от 20 на 10 заплати и се отменя добавката от 2% за всяка прослужена година..." - в. „Сега".

„Учителската професия е по-рискова и стресираща от тази на полицаите. Ако държавата и МОН не предприемат мерки в посока защита на учителите и учениците, то събитията, като убийството на ученичка и посегателството към учителката в 12-то училище в Сливен, ще станат чести явления. Това заяви пред Дарик председателят на Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" Юлиян Петров.
По думите му държавата и общините са абдикирали от осигуряването на пропускателния режим и не е осигурена адекватна защита в българското училище.
„Няма финансови средства за организиране на охраната в училищата и директорите ползват от средствата за заплати на учителите и служителите, за да я осигурят. И тъй като средствата са оскъдни, то и охраната е лесна за преодоляване при набезите на опасни за учебното заведение прониквания", обясни Петров.
В тази насока Синдикат „Образование" ще предложи да бъде забранено влизането и да бъдат заключени дворовете на учебните заведения за външни лица, в това число и родители, които не са заявили своевременно за своето посещение..." - в. „Труд".

„От догодина обслужващия персонал в БАН ще получава колкото голяма част от учените. Така заплатите на чистачките и асистентите с висше образование и специализации се изравняват, съобщи Би Ти Ви.
Андон Костов е астроном и работи от 11 години в Института по астрономия към БАН. С увеличението на минималната работна заплата от догодина с 420 лева, той ще получава колкото хигиенистките в Института.
„Начинът да се оправят нещата е държавата да започне да си изпълнява задълженията. Тоест, да започне да оценява специалистите, в които тя е инвестирала", твърди Андон. Той ни показва фиша със заплатата си, която нетно е 375 лева и 76 стотинки.
В положението на Андон са стотици негови колеги от всички институти в Академията. Нужни са 12 милиона лева за заплати на учените след бюджетните съкращения. „Ако няма промени в близко бъдеще в това отношение, постепенно науката в нашата страна ще изчезне", каза проф. д-р Таню Бонев.
Председателят на БАН заяви, че и в момента се водят преговори с Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката, за да бъдат осигурени необходимите средства.
„Един хигиенист и един научен работник с висше образование - разликата е 30 лева. Което вече води до една абсолютна ерозия в структурите на Академията на науките", каза академик Стефан Воденичаров..." - в. „Стандарт".

Вестниците проследяват и посещението на вселенския патриарх Вартоломей, съпроводено от безпрецедентен скандал.

„Вселенският патриарх Вартоломей стана Доктор хонорис кауза на Българската академия на науките. Той изнесе доклад за климатичните промени на планетата и влиянието им върху световната и регионалната политика пред научната общност, съобщи bTV.
"Нашият грях е отношението ни към природата", заяви Вартоломей в речта си пред БАН.
Той осъди експлоатацията на природни ресурси и осъди стремежа към завладяване на нови територии. По думите му те са основни причини за съвременните кризи..." - в. „24 часа".

„Борисов отряза Вартоломей, няма да го приеме
Гостът се държи с Неофит като с екзарх, а не като с патриарх...
Премиерът Бойко Борисов няма време в натоварената си програма, за да приеме днес в Министерския съвет Вселенския патриарх Вартоломей. Във вторник министър-председателят ще участва в заседание на КСНС. "Труд" научи новината за отменената среща обаче след скандалното награждаване на патриарха с орден "Стара планина" I степен от президента Росен Плевнелиев.
Българските владици, присъствали на церемонията, бойкотираха общата снимка след церемонията в президентството. Всички са били скандализирани от наглото искане на Вартоломей България да върне на Гърция реликви и ценности, които били "заграбени" от нашите войски по време на двете световни войни. Историци припомниха, че тогава са взети с цел да се спасят паметници от църквите и манастирите на българската архиепископия в Охрид, от "Св. Йоан Предтеча" над Серес и "Св. Богородица Косиница" край Драма, които също са били български.
Нашите духовници са обидени и от унизителното отношение на госта, демонстрирано още на литургията в "Св. Александър Невски". По време на тържествените софри в своя чест патриарх Вартоломей нарича Негово Светейшество патриарх Неофит "Ваше Блаженство", все едно, че е глава на екзархия, а не на патриаршия. Постоянно говори и за схизмата, наложена ни от Фенер след Българския Великден през 1872 г., и отхвърлянето на гръцката духовна власт. Във всяко слово той натяква каква неблагодарност е това, въпреки че благодарение на гръцките попове сме оцелели като християни и българи." - в. „Труд".

„Брифингът на Вартоломей е отменен , предаде репортер на БГНЕС. Отмяната на брифинга стана след скандалното поведение на Вартоломей в президентството, където беше награден от държавния глава Росен Плевнелиев с орден "Стара планина". В присъствието на президента Росен Плевнелиев Вартоломей поиска "българската държава да върне църковни ценности, които според неговите твърдения, принадлежали на гърците".
На брифинга трябваше да бъде връчен призив за възстановяването на Българската патриаршия на полагащото й се 5 място в диптихите на православните църкви. Призивът е подписан от 256 академични учени, университетски преподаватели, интелектуалци, публицисти и общественици, предаде БГНЕС." - в. „Стандарт".

Всекидневниците съобщават и за рекордно бързото „бягство" на Чавдар Трифонов от групата на РБ в общинския съвет на Варна.

„Кандидатът за кмет на Реформаторския блок във Варна - Чавдар Трифонов, напусна формацията
Още на първото заседание на новия Общински съвет във Варна кандидатът за кмет на Реформаторския блок /РБ/ Чавдар Трифонов напусна формацията и се закле като независим общински съветник, съобщи БГНЕС.
"Аз няма да бъде част от групата на Реформаторския блок в този Общински съвет", Трифонов.
„Съществуват тежки разделителни линии между нас. Най-основната причина е, че голяма част от колегите приемаме, че изборите са тежко опорочени", добави той.
Според други общински съветници върху Чавдар Трифонов е бил оказан "политически натиск"..." - в. „24 часа".

„Групата на Реформаторите в новия Общински съвет във Варна се разпада, преди да е създадена
Местната коалиция, с която Реформаторският блок участва местните избори във Варна, беше тежка политическа грешка. Това заяви днес за "Дневник" Чавдар Трифонов, неуспелият кандидат за кмет на града, издигнат от блока и подкрепен от още шест партии - ВМРО-БНД, Обединените земеделци, БДФ, НДСВ, коалицията "Народен съюз" и Демократическата партия. 
"Смятам, че когато една грешка е осъзната, идва моментът, в който трябва да се каже "край". В противен случай тя ще продължава да се задълбочава и да се мултиплицира - нещо, което аз не мога да допусна", каза още Трифонов.  
С този мотив днес преди началото на първата сесия на новосформирания общински съвет във Варна, той обяви, че ще се регистрира за участие в него като независим кандидат.  
След обявяването на окончателните резултати от изборите стана ясно, че с листата на коалицията в новия състав на съвета влизат шест души.  
Това са тримата представители на Реформаторския блок - Чавдар Трифонов, Ивайло Митковски (ДСБ) и Кирил Георгиев (Движение България на гражданите), двамата от "Народен съюз" - Светлан Златев и Антоан Влаев и Григор Григоров (гражданска квота).  
Днес сутринта Трифонов публикува в профила си във "Фейсбук" позиция, която дава още яснота за аргументите му. 
"Снощи се проведе първото заседание на групата съветници - "РБ и Народен съюз", написа той. Покрай няколкото рутинни точки в дневния ред се проявиха и дълбоки разломни линии:  
Първата е отношението на групата към провелите се избори във Варна. Малцина се оказахме тези, които смятаме, че изборите бяха тежко опорочени и манипулирани в ущърб на варненци.
Втората (разломна линия) е решението за избора на председател на общинския съвет.   
Повечето от колегите в групата смятат, че трябва да подкрепим предложението на ГЕРБ за председател на общинския съвет, без да знаем кой е той, без да знаем какво мнозинство е договорено и без да е търсен контакт с нас от страна на водещата партия в съвета. Според тях тази подкрепа ще е знак към ГЕРБ, че групата иска да бъде част от мнозинството и отваря вратата за преговори в тази посока.  
Третата е предложението на групата за зам.-председател на съвета.
С 4 гласа за Светлан Златев срещу 2 за Ивайло Митковски, г-н Златев от "Народен съюз" ще е предложението на групата за зам.-председател на съвета. Това категорично не отговаря нито на електоралната тежест на формациите (участвали в коалицията "Реформатори и патриоти" - бел. ред.), нито на волята на избирателите на коалицията. Това е подмяна на вота! 
Според него в групата на съветниците от местната коалиция има и още няколко "разломни линии" свързани с "постове и позиции". (...) "Затова днес ще положа клетва като независим съветник, представляващ варненци и защитаващ техните интереси!", посочи във "Фейсбук" Трифонов...
Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който подкрепяше кандидатурата на Чавдар Трифонов за кмет, не отговаря на мобилния си телефон..." - в. „Дневник".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини