Правителството прие промени при ценообразуването на лекарствата

Правителството прие промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

С измененията се доразвива действащата уредба в областта на ценообразуването и реимбурсирането на лекарствените продукти с въвеждането на допълнителна процедура по преоценка на включени вече в Позитивния лекарствен списък продукти, от една страна, а от друга – чрез въвеждане на изисквания, свързани с предоставянето на договорите, сключени между НЗОК и притежателите на разрешение за употреба за договорени отстъпки.

Въвежда се изискване за изготвяне и предоставяне на доклад за оценка на здравната технология за включване в системата на реимбурсиране на лекарствени продукти, принадлежащи към ново международно непатентно наименование.

Въведеното ограничение за лекарствените продукти, включени в ПЛС и заплащани по реда на Закона за здравното осигуряване, според което не може да се начислява доплащане от пациента по-високо от 60 на сто от стойността на опаковка, изчислена на база референтна стойност на лекарствения продукт, който е с най-ниската стойност за ДДД/терапевтичен курс, има изцяло социален ефект.

Стана ясно също така, че за председател на Централната комисия по етика към Министерския съвет по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина правителството определи д-р Цветан Райчинов. Той ще заеме мястото на досегашния председател д-р Иван Стайков, който напуска поста по лични причини.

Д-р Райчинов е възпитаник на Медицинска академия – София (Медицински университет – София). Притежава специалност „Акушерство и гинекология“, „Здравен мениджмънт“ и „Социален мениджмънт“.

Работил е като участъков терапевт в Русе, специалист „Селско здравеопазване“ в Дирекция „Народно здраве“ – Русе, акушер-гинеколог в АГ комплекс – Русе. В периода 1993-1999 г. е заемал длъжността „заместник-директор“ на ОРБ Русе, гр. Русе. От 1999 г. до чочевна д-р Райчинов е управител на „ДКЦ 1-Русе“ ЕООД. Активен член е на Българския лекарски съюз и е бил председател на неговия Управителен съвет.
 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини