Бузлуджа може да стане монумент на времето

Паметникът на Бузлуджа, известен като "Чинията", може да бъде превърнат в монумент на националната историческа памет.

Това е основната цел на инициативата "Бузлуджа - паметта на времето", която бе представена в Казанлък от архитект Дора Иванова, съобщи БТА. 

"Бузлуджа не е бреме, а шанс и има огромен потенциал: морален, туристически, финансов", заяви арх. Иванова, която изрази и съжаление, че нищо от документацията по изграждането на паметника на Бузлуджа не е запазено. 

Тя предлага преустройство на съществуващата сграда с възможно най-малка, но достатъчно архитектурна и функционална намеса, за я превърне в монумент на времето, разказващ историята на България от Античността до наши дни. 

Две обиколки на монумента - хоризонтална и вертикална, ще предлагат своеобразното пътуване във времето назад, според проекта на архитектката от Монтана. 

Концертна зала за 400 места със седалки, на които да бъдат изписани имената на заслужили за историята българи и с възможност да се дописват с нови във времето напред, предлага авторът на архитектурния проект. Предвидено е да има тъмен коридор като символ на робството и разрухата, 16 колони с изображенията на български владетели, на мястото на полуразрушените съществуващи сега. 

Панорамен асансьор и стъклена платформа, отвеждаща до открита панорамна тераса с гледка към съвременна България, са част от предложенията на арх. Дора Иванова. 

Според нейните изчисления, реализацията на идеята ще е на стойност 2,5 млн. лева. 

За осъществяването на проекта си 25-годишната архитектка, възпитаничка на Техническия университет в Берлин, е създала фондацията "Проект Бузлуджа", чиято основна цел е набиране на средства за реализацията на проекта. 

"Необходимото преустройство може да бъде финансирано по европейска оперативна програма", допълни арх. Иванова.

В края на септември 2011 г.правителството прехвърли безвъзмездно коимплекса на връх Бузлуджа на БСП. Тогава от кабинета "Борисов" обясниха, че поддръжката и охраната на паметника на връх Бузлуджа струват скъпо и затова той е прехвърлен на левицата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини