Минерални бани с болница с 60 легла в Здравната карта на областта

    60 болнични легла заложи в Областната здравна карта за първи път община Минерални бани. Те са за рехабилитационна клиника, която ще бъде в местен частен хотел. Инвестицията ще е изцяло частна, а собствениците му имат и на други места в страната подобни лечебни заведения.

    Това стана ясно днес на заключителното заседание на Комисията, която изработи областната здравна карта на Хасковски регион.

    925 легла за активно лечение в клиники в региона са вписани в окончателния вариант на картата. Тази леглова база е с 54 повече от досега съществуващата, посочи началникът на РЗИ д-р Соня Димитрова.

    Комисията реши да подаде като практики за област Хасково тези, които в момента са в договорни отношения със Здравната каса и които са регистри в РЗИ. Така заложеният брой на практика е най-високият, поясни д-р Димитрова.

    Последна дума по Здравната карта е на Министерството на здравеопазването и предстои нейното одобряване.

    Областните здравни карти ще изградят Националната здравна карта, която трябва да е готова до края на годината. Тя ще освободи излишък на болнични легла, там ,където те реално не са нужни, ще посочи и кои са тези лечебни заведения, които осигуряват най-качествено лечение и най-добър достъп на пациентите и кои ще бъдат финансирани през публичния фонд. 

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини