Феим Чаушев: Няма почва за ислямистка партия у нас, но има опасност

Ако част от мюсюлманското население се радикализира ще бъде много опасно, смята бившият зам.-министър

"За мен нещата, които се случиха в ДПС не са изненада. Всичко това има предистория - г-н Доган винаги е бил неудобен човек като лидер за управляващите в Турция. Той приемаше ДПС като негова рожба и се противопоставяше остро срещу външна намеса в ДПС. Бяха направени сериозни опити за отстраняването му, както и за разцепление на ДПС", коментира пред бТВ бившият заместник-министър на външните работи Феим Чаушев.

Според него, целта на намесата е ДПС да бъде под контрола на сегашните управляващи в Турция, за да могат да реализират своите геополитически амбиции в България.

"Основният електорат на ДПС са български граждани от турски произход, които е трябвало да бъдат под контрол на сегашните управляващи в Турция, които ислямизират страната, да разпространят това и у нас. Лютви Местан е проводник на тези амбици", заяви Чаушев.

"Отсега мога да кажа каква ще е основната теза на Местан днес за евроатлантическите ценности, което е по-скоро клише. Говори се, че ще създаде ислямистка партия. Не мисля, че има почва за това в България, но има такава опасност. Ако част от мюсюлманското население се радикализира ще бъде много опасно", смята бившият зам.-министър. 

"Турският посланик едва ли изразява своя лична позиция, той следва политиката на Анкара, а Лютви Местан чрез него е получавал указания от Турция. Подобни опити са много опасни за националната сигурност на България. Последната капка, която преля чашата беше декларацията за свалянето на руския самолет от Турция. За мен това е политически гаф и провокация, а една политическа партия не може да е говорител на Турция", завърши Феим Чаушев.

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини