Ден на прошката празнуват и в Крепост и Радиево

Освен в Добрич, в още две села в Община Димитровград ще отбележат Сирни Заговезни на 13 март, информират от пресслужбата на кметството. 

В Крепост отново ще възпроизведат обичая Оратник в центъра на селото. Началото на празника е в 18 часа. Тогава ще бъде представен и образователно-документалния филм "Крепост на съвременното изкуство", който е реализиран по съвместен между ОДТ"Апостол Карамитев" и местното читалище "Селска пробуда"  

И в Радиево са подготвили интересна програма за Деня на прошката. Тя ще започне в 17.30ч. с вечерня в храм "Св.Архангел Михаил". В 18 часа на площада е обявено откриването с възстановка на обичаите "Прошка" и "Хамкане". Ще бъде направена и възстановка на ритуала "Заораване, засяване и очертаване на нивите", наричания за здраве и берекет.  

В програмата ще гостуват самодейци от НЧ"Зора" - село Търнава,  които ще изпълнят традиционни кукерски обичаи за пролетно пречистване.  От 19 часа е планувано запалване на огъня и изстрелване на дървените стрели -  чавги за здраве и берекет.

Още през февруари започна подготовката за Сирни Заговезни в село Бряст. Там бе поставено началото на традицията за изстрелване на чавгите към небето. На 13 март в Бряст ще се проведе Регионалния събор "Ден на чавгата". От 16.00ч. ще започне конкурса за чавги и кулинарни изделия в салона на читалището.

От 18 часа. в църковния храм "Св. Иван Рилски" ще бъде отслужена вечерня. В 18.30 часа ще бъде откриването на празника, а от 19.30ч. ще следват изпълнения на фолклорни състави, след което ще започне и хвърлянето на чавгите към небето.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини