Представиха находките от Светилището на нимфите и Афродита

Археологическите находки, открити при разкопки в последните 4 години край Светилището на нимфите и Афродита представи в Димитровград снощи  д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт с музей при БАН.  Срещата бе организирана от Историческия музей и премина при голям интерес.

"Светилището е архитектурен паметник, за който ние нямаме заслуга, но трябва да опазим за идните поколения", сподели в началото на презентацията д-р Кацарова. До момента в комплекса са открити 5 сгради, като две сгради въобще не са проучени. Данни за съществуването им има след геофизично проучване и заснемане на местността.

Кметът Иво Димов, който присъства на срещата обяви, че общината ще продължи да търси възможности за финансиране на нови разкопки около нимфеума, който датира от римско време.

Димов каза, че вече в бюджета за тази година са заложени средства за археологически дейности, но като цяло възможностите на общината са ограничени. Той посочи, че се търсят варианти за държавно или европейско финансиране за реставрация. "Желанието ни е да възстановим сградите в автентичен вид и да популяризираме обекта", заяви кметът. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини