5 години след затварянето на прелезите, НКЖИ се "извърта" за прокар

    5 години след затварянето на жп прелезите, борбата на инициативният комитет за построяване на автомобилен прокар в Първомай продължава.

    Главният организатор Янко Диков разказа, че ходенето им по институциите не е спирало. За малко е имало забавяне на дейността заради изборите, за да не се политизира въпросът, но не се е отказал от своята идея.

    През миналата година е получено писмо от НКЖИ, в което се потвърждава, че са готови да построят прокар, но... финансирането от тях ще е само в рамките на сервитута. В разрез с предишните обещания, общината трябва да осигури почти половината от необходимите средства, за построяването на подходите, които се намират на нейна територия.

    Възползвайки се от обявата за приемна на омбудсмана, част от Инициативния комитет съставя писмо, прилага хронология и кореспонденция и се среща с Мая Манолова.

    Експерти по казуса са запознати с обещанията на НКЖИ и развитието на въпроса, а в рамките на 3 месеца трябва да бъде получен и отговора на застъпника пред иснтитуциите.

    Със съдействието на кмета Папазов и председателя на ОбС Петков такова писмо е изпратено и до НКЖИ и министър-председателя.

    До този момент от НКЖИ не са отговорили за това какво възнамеряват да правят.

    Седмица след завеждането на писмото в МС, в рамките на законовия срок оттам е получен отговор. От него става ясно, че от ген. директор на НКЖИ Милчо Ламбре се очаква да бъде направена проверка и отговор както до МС, така и до гражданския комитет.

    Междувременно на свое заседание на 23 март 2016 година, Правителството одобри допълнителни плащания по бюджета на Министерството на транспорта, за сметка на централния бюджет в размер до 208 млн. лв.

    Средствата са за приключването на 10 важни железопътни проекта, между които и по линията Първомай – Свиленград.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини