Местан: ДПС е в "неформален танц" с ГЕРБ и националистите

Бившият председател на ДПС и лидер на новата партия ДОСТ Лютви Местан нарече решенито на депутатите за ограничаване на местата за гласуване в чужбина - "противоконституционно и недопустимо посегателство върху правото на глас". В статус във фейсбук Местан написа, че гласуваната от парламента вчера поправка в Изборния кодекс е ограничаване на основна свобода на гражданите, при това на близо 2 милиона български граждани, които работят в чужбина. Поправката бе предложение на Патриотичния фронт, което не беше прието от правната комисия. 

"Те не са избрали сами съдбата си на гурбетчии, защото огромна част от тях са прокудени от престъпленията на комунистическия режим, а други - заради икономическа принуда", пише още Местан.

По думите му "това престъпно решение е продукт на арогантното съглашателство на ГЕРБ с националистическите изстъпления през парламентаризма на Патриотичния фронт, "Атака", АБВ и БСП". Това съглашение той определя не просто като неевропейско и недемократично, а като ярко доказателство, че в България само се имитира демокрация. "Споделената с националистите власт е денонсиране на демокрацията в България и на европейското й членство", отбелязва лидерът на ДОСТ.

Лютви Местан се изказва и против бившата си партия ДПС, която според него лицемерно "играят против". Близо 2 милиона български граждани от САЩ, Турция, Западна Европа, Австралия и Канада не могат да бъдат заблудени от "тяхното театрално притворство, защото ДПС практически е съучастник в това решение", предупреждава Местан бившите си съпартийци.

В позицията председателят на ДОСТ дава обяснение на поведението на ДПС:

"ДПС категорично продуцира това посегателство над основна гражданска свобода – правото да избираш, логично следствие от бруталното им противопоставяне предишния ден на формирането на 32 МИР – чужбина. Т.е. ДПС недвусмислено проявиха неформалния си "танц" с властта на ГЕРБ и националистите и циничното си двуличие с избирателите."

Депутатите от ДПС не подкрепиха отделянето на избирателен район "Чужбина". Бяха против и ограничението изборите да се провеждат само в дипломатически представителства. Освен това ДПС ще събира подписи за сезиране на Конституционния съд заради приетото задължително гласуване.

Местан припомня, че район "Чужбина" е бил отхвърлен именно с гласовете на ДПС, Патриотичния фронт, ГЕРБ и БСП. Вследствие на това се стигнало до решението за гласуване само в дипломатическите представителства.
ДОСТ ще заседава извънредно във вторник, за да изразят активно позицията си за "възстановяване на свещеното право на българските граждани в чужбина да се гласува на избори"

"За българските граждани в чужбина гласуването на избори е тяхна естествена връзка с Родината", завършва позицията.

Вчера 20-тина души се събраха пред парламента на протест с надслов "Je suis българин зад граница". Към тях се присъедини и депутатът от БСП Янаки Стоилов. Ден по-рано в четвъртък поне 30 души се събраха пред парадния вход на Народното събрание на протест срещу друго решение на депутатите във връзка с Изборния кодекс - отделяне на провеждането на референдуми от избори. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини