Цветница e!

На Цветница имен ден празнуват всички с имена, произлизащи от цветя, билки, дървета и други растения.

Цветница е един от най-големите християнски празници през пролетта. Подвижен е и се отбелязва от християнската, католическата и протестантската църква на различна дата през всяка година. Денят, отреден за Цветница се пада винаги в неделята след Лазаровден и една седмица преди Великден. Цветница е известна още и като Връбница или Цветна неделя. В католическите страни е популярен с названието Палмова неделя.

На този празник се отбелязва тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим, където той влиза, яздейки магаре, дни, след като е възкресил Лазар. На Цветница се освещават в църква върбови клонки, символизиращи палмовите клонки, с които е бил посрещнат Христос в Йерусалим.

Всяка година в неделята преди Възкресение Христово Православната църква чества влизането на Спасителя - Господ Иисус Христос в Йерусалим с празника Вход Господен в Йерусалим - Цветница, Връбница.
По този повод в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на 24 април 2016 г., празнична Света Литургия ще оглави Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини