ЕС преразглежда политиката си за биогоривата

Еврокомисарят по екологията Ставрос Димас призна, че борейки се за преход на много промишлени отрасли към биогориво, неговото ведомство не е предполагало до какви негативни последствия може да доведе това.

В последните доклади на независими международни експерти се казва, че във връзка с нарастващото производство на биогориво може да пострадат тропическите гори, а така също и да поскъпнат редица хранителни продукти.

Ръководството на Европейския съюз обеща да преразгледа политиката си по тези въпроси, за да се избегнат нежеланите последици.

Ставрос Димас заяви, че в тази ситуация е по-добре да се откажем от набелязаната цел, отколкото да се навреди на околната среда или на най-бедните слоеве на населението.

Преди няколко години се разбра, че благодарение на биогоривата много производства значително ще съкратят изхвърляните парникови газове и особено компаниите производители на автомобили.

Смяташе се, че използването на гориво, направено от растения и обогатено с въглероден двуокис може да намали замърсяването на околната среда.
Тогава Европейският съюз подкрепи идеята и обяви прехода към биогориво за своя основна задача.

Оттогава се появиха множество публикации, чиито автори твърдяха, че някои видове биогориво практически не спомагат за намаляването на замърсяването в атмосферата.
Освен това според някои специалисти пълният преход към биогориво ще доведе до постепенно унищожаване на тропическите гори и поскъпване на хранителните продукти.

Също така в гонене на печалби от производството на биогорива поземлените компании ще оставят много бедни хора в целия свят без дом, превръщайки земите им в плантации със зърнени култури.

Сега ние ясно виждаме, че социалните и икономическите проблеми, свързани с биогоривото са по-сериозни, отколкото мислехме, заяви еврокомисарят Димас.
Ето защо трябва да въведем нови критерии, които да гарантират стабилност по тези въпроси, каза той, цитиран от Би Би Си.

ЕС вече обеща да намали използването на биодизел, произвеждан от палмово масло, тъй като масовото производство на това гориво е предпоставка за унищожаването на тропическите гори в Индонезия.

Ставрос Димас заяви още, че страните членки на ЕС считат за жизнено важно предотвратяването на обедняването на земната флора и фауна. Това проблем е не по-малко важен от глобалното затопляне.

Очаква се Академията на науките на Великобритания да публикува обширен анализ на плюсовете и минусите от биогоривата.
В доклада си британските учени първо ще призоват ръководството на ЕС да разреши използването само на онези биогорива, които гарантирано намаляват замърсяването на атмосферата.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини