Викингите са носели коприна, жените им- провокативни тоалети

Викингите са се обличали в ярки дрехи, мъжете са носели коприна, а жените - провокативни тоалети, съобщи ДПА. Археоложката Аника Ларсон изследва модата на викингите от 750 г. до 1050 г. на базата на тъкани, намерени в гробове от Стокхолм до Упсала. Тя установи, че древните воини са харесвали ярки цветове, копринени панделки, лъскави парченца огледало, като мъжете са били особено суетни.

Дрехите на викингите комбинирали ориенталски и северен стил. Търговските пътища също се отразявали на модата. С навлизането на християнството ориенталските мотиви започнали да намаляват. Изследването на текстила може да ни каже повече за обществото, отколкото изследването на традициите, твърди Ларсон.

Нейната теория за облеклото на жените на викингите се основава на находка в Псков, Русия. Тя показва, че техните поли са били с цепка отпред, като са се носели без фуста. Шлейфът се прикрепвал към деколтето с щипки.

Подобно облекло, подчертаващо бюста и разкриващо краката, е твърде провокативно, за да получи одобрението на християнската църква. Възможно е то да е било свързано с предхристиянски ритуали. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини