Nokia купуват 100% Symbian, отварят кода

Nokia от доста време подкрепят Symbian, особено във времето на разработката на S60, която се превърна в най-разпространената в момента в световен мащаб платформа за смартфони. Изглежда обаче фирмата е решила да поеме нещата изцяло в свои ръце, доколкото от Nokia съобщават, че ще изкупят остатъка от акциите на Symbian, които все още не са тяхно притежание. Интересното в случая е друго: вместо да запазят интелектуалната собственост на Symbian за собствена изгода, финландците ще прехвърлят всички права за разработка на Symbian Foundation, която ще продължи да я развива.

Motorola и Sony Ericsson също са се съгласили да предоставят на фондацията своите разработки в областта на UIQ, а в момента се водят преговори с NTT DoCoMo (които също използват базирана на Symbian ОС в някои свои телефони) за отварянето на разработките им. Плановете на фондацията са изцяло да отворят кода на Symbian след около две години, като "избрани компоненти" от него ще бъдат достъпни от самото начало.

Ходът на Nokia видимо е ориентиран срещу Open Handset Alliance на Google, Mobile Linux (LiMo) и други съвместни разработки, опитващи се да стандартизират операционните системи за смартфони. Nokia направиха първите стъпки към консолидацията на софтуерната си платформа още с поглъщането на Trolltech през януари, а сегашното изкупуване на Symbian ще им струва нови 264 млн. евро.
Източник: tehnozona.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини