Европа казва “сбогом” на домашния телефон

Европа се отказва от домашния телефон и минава на мобилни. Според проучване на Еврокомисията вече една четвърт от хората на Стария континент са захвърлили на боклука стационарните си телефони. Те ползват само мобилни телефони. Постоянно расте и броят на хората, които ползват компютър, за да провеждат разговори, сочи проучването, цитирано от "ИЮ Обзървър".
Близо 24% от домакинствата в съюза са прекъснали стационарните си линии и ползват единствено GSM. Техният брой е по-голям в новоприсъединилите се след 2004 г. страни - 39%, отколкото в "старите" от ЕС, където са 20%. Изключение от това правило правят Финландия и Португалия, където отказът от фиксирани телефони също е много висок - съответно 61% и 48%.
Чехия е с най-голям брой отказали се от стария начин на телефонни услуги - 64% от семействата в страната използват единствено мобилни телефони. В България, Германия и Франция обаче има най-голям брой потребители, които продължават да разчитат единствено на стационарен телефон. Една пета от анкетираните в проучването са отговорили, че продължават да ползват уличните телефони (22%). Най-много хора ползват тази услуга в Австрия и в Испания. Във Финландия, Кипър и Литва обаче вече никой не използва обществените телефони.
Проучването показва също, че 22% от домакинствата в ЕС ползват компютър вместо телефон. Тази тенденция е най-силно изразена в Литва (58%), Латвия (51%), Чехия (50%), Полша (49%) и България (46%).
"Телефонните разговори през интернет със сигурност се увеличават в Европа", казва говорител на комисията. В момента почти половината от домакинствата в ЕС имат достъп до интернет, като 36% от тях разполагат с широколентова връзка, каквато през зимата на 2007 г. са имали едва 28%.
Източник: standartnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини