Ориз вместо кока

В Боливия кокаиновите поля ще бъдат засяти с ориз. Ръстът на цените на хранителните продукти неочаквано нанесе удар на наркобизнеса.
Боливия традиционно се сочи като един от главните производители на кока в Латинска Америка, от която се приготвя наркотикът. Отглеждането на растението се оправдава с използването му в медицината, съобщава AP.

Количествата произведена кока в Боливия, обаче, винаги са надхвърляли нуждите на фармацефтичния пазар. Голяма част кока се употребява за производство на наркотици, които се пласират в САЩ. Америка в течение на две десетилетия по дипломатически път и с многомилионни субсидии за селското стопанство на Боливия се опитваше да постигне намаляване на площите, засети с кока, но тези усилия общо взето нямаха успех.

Президентът на Боливия, социалистът Ево Моралес бе обвиняван в сътрудничество с наркобизнеса или поне в благожелателен неутралитет.

Но ръстът на цените на ориза на външните пазави и продоволствения проблем в страната накараха правителството Колумбия да преразгледа позицията си. Фермерите, отглеждащи кока, ще бъдат насочени тази година към засяване на част от земите с ориз. В замяна ще получат право на изгоден селскостопански кредит. Реакцията сред фермерите е положителна, те са готови да ограничат посевите с кока, макар и не до степента, която им предлага Моралес.

Производството на наркотици в Латинска Америка расте с всяка изминала година - в Колумбия то има ръст 27%, а в Боливия – 5%, което води до ръст на предлагането и падане на цените, докато храната поскъпва.

Макар експертите да са скептични относно ефективността на тези мерки в борбата с наркотърговията
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини