ЕК замрази и ИСПА

Европейската комисия обяви, че отнема акредитациите на две агенции по ФАР и спира финансирането за инфраструктурни проекти по линия на ИСПА за България.

Това бе съобщено при представянето на докладите за България и Румъния, изготвени от Европейската комисия според изискванията на механизма за контрол и сътрудничество, задействан към двете страни след приемането им в Европейския съюз.
Двата доклада за България - единият за управлението на еврфондовете, а вторият за съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност - са най-остро критичните, изготвяни досега от Брюксел за страна членка на ЕС, отбелязва Ройтерс. "Реформата на съдебната система и правоприлагащите структури е необходима и отдавна трябваше да се извърши", заяви Комисията. "Борбата срещу корупцията по високите етажи и организираната престъпност не дава резултати". За разлика от съседна Румъния, която получи критики в отделен доклад за съдебната реформа, срещу България бяха наложени финансови санкции. Йоханес Лайтенбергер не посочи обща сума за спрените средства, но представители на Комисията казаха, че замразената сума е над 500 милиона евро, пише Ройтерс.

Представянето на докладите пред журналисти направиха ръководителят на пресслужбата на комисията Йоханес Лайтенбергер и говорителят Марк Грей. Когато двете страни се присъединиха към EС през 2007 г., те се ангажираха да преодолеят слабостите в съдебните системи и да засилят борбата срещу корупцията. Организираната престъпност бе изтъкната също като явление, предизвикващо особена загриженост в България, заяви Йоханес Лайтенбергер.

Положението е различно в Румъния и България, а целта на Европейската комисия не е да прави сравнение. За България се посочва, че съдебната реформа и реформата в правоприлагащите структури е необходима и отдавна очаквана. България направи стъпки в правилна посока през последните шест месеца със създаването на Държавната агенция за национална сигурност и с решението да се реформира Министерството на вътрешните работи. Проверката за напредък сега ще бъде дали тези мерки дават конкретни резултати чрез разследване, преследване и съдене при случаи на корупция по високите етажи на властта и на организираната престъпност.

Европейският съюз вече оказва помощ за конкретни подобрения на живота на българските граждани чрез съществено финансово подпомагане. В същото време през изминалите шест месеца Европейската комисия замрази временно европейското финансиране заради нередности, открити чрез системите за контрол и одити, каза още Лайтенбергер.

Значителна работа бе извършена за преодоляване на проблемите в тази област, но в Европейската комисия все още няма достатъчно увереност, че може да прекрати замразяването. Европейската комисия взе решение да оттегли акредитацията за две правителствени агенции в България, управляващи фондове по предприсъединителната програма ФАР. Европейската комисия взе също решение да спре финансирането за инфраструктурни проекти по линия на кохезионните фондове на програмата ИСПА.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини