Хаос на валутните пазари, Dow Jones стремглаво пада

Валутните и фондовите пазари отправиха ясно предупреждение, че инвеститорите се опасяват, че световната икономика върви към дълбока рецесия, коментира вестник "Уолстрийт Джърнъл".

Притесненията на инвеститорите понижиха стойностите на валутите и акциите на световните пазари, като американския фондов пазар се доближи до най-ниските си стойности от пет години насам.

Спадовете бяха всеобщи, като включваха и повечето суровини - петролът падна с 7,5 % до нивата от юни 2007 г. Медта поевтиня до стойности от 2005 г.

Британската лира в момента се търгува на нивото си от 2003 г. Доларът поскъпна, тъй като много инвеститори се обръщат към американската валута в моменти на криза. Същото се случи и с японската йена, след като инвеститорите, използвали йени за чужди инвестиции върнаха активите си обратно в Япония.

Индексът Dow Jones отбеляза седмият си най-голям спад в историята на търговията на борсата, губейки 5,7 % от стойността си. В момента индексът е с около 40 % по-ниско от рекордните си нива от преди година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини