Тази седмица съдят Румен Петков. Преглед на националния печат - 27 октомври

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

"Иван Драшков щял да прави преврат в ДАНС", пише на първа страница "Труд". Уволненият бивш заместник-председател на ДАНС Иван Драшков е написал доклад за корупция по високите етажи на властта и го е предал на президента, премиера и председателя на Народното събрание. Това съобщи вчера независимият депутат и лидер на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. Той допусна, че началникът на ДАНС Петко Сертов не е бил уведомен за съществуването на скандалния материал и Драшков щял да прави преврат в ДАНС.
***
"ГЕРБ връща служби в МВР, не бута ДАНС", отбелязва "24 часа". ГЕРБ ще върне МВР в предишния му вид, като бъдат възстановени националната дирекция на полицията и ГДБОП. Това обеща вчера лидерът на партията Цветан Цветанов. Управленската програма на ГЕРБ в частта й за сигурност и обществен ред ще бъде представена на 15 ноември. На дискусията тогава ще бъдат поканени представители на съдебната власт и на вътрешната
комисия в парламента.
***
"Делото срещу Румен Петков още тази седмица може да влезе в съда", уверява от страниците на "Сега" Николай Кокинов, шеф на Софийската градска прокуратура. Прокуратурата предлага Петков да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание глоба. "Законът ни задължава да го направим, когато констатираме, че лицето не е осъждано, че наказанието е до определен лимит, че не са причинени имуществени вреди и че досега срещу него не е прилагана тази процедура", обясни Кокинов. Петков е обвинен, че е осветил Алексей Петров като секретен сътрудник на контраразузнаването.
***
"Обвиняват Иван Леков в измама", съобщава "Труд". В три престъпления се очаква да бъде обвинен бившият заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта Иван Леков. Наблюдаващият прокурор по случая Боряна Бецова е разкрила пред вестника, че едното от обвиненията щяло да бъде за измама, второто - за оказване на принуда, а третото за търговия с влияние. Преди месец бившият футболен рефер бе задържан в
кабинета си в агенцията при показна акция на служители от ДАНС.
***
"Ще имунизира ли законът властта срещу конфликта на интереси", анализира в "Монитор" Борислав Цеков, депутат в 39-ото Народно събрание. Според него основният въпрос е, че ефикасното прилагане на иначе добре предложените механизми за избягване на конфликт на интереси ще бъде лесно ерозирано, ако не се формират трайни обществени нагласи на нетърпимост към използването на властта за лични цели. Защото преди да бъдат санкционирани, проявите на "конфликт на интереси" трябва да бъдат разпознати от обществото като нередност и заплаха за обществения интерес. Според Цеков такава чувствителност е доста оскъдна сред обществеността ни. Доказателство за това са нароилите се бизнес-партии, които се стремят да заемат позиции в управлението, за да обслужват интересите на този или онзи бизнескръжец.
***
"Бойко Борисов си измисля терористи", е озаглавено интервюто в "Труд" с Любен Дилов-син, депутат от ОДС. Той представя плана, който "Гергьовден" ще предложи до две седмици на всички десни. "Първо два месеца се прави регистрация на всички, които биха гласували за нови лица в десницата. След това в следващите два месеца се прави обща кампания за предварителни избори. В нея всеки може да се кандидатира. Гласува се по интернет и в партийните клубове. Класират се първите 1000. А те правят
учредителен конгрес на Нова десница - просто има пряк избор на делегати от гласоподавателите. Тези 1000 души ще направят кабинет в сянка, кандидатдепутатски листи, програма и т.н. Това ще е последният ни опит да дисциплинираме тази разпасана команда от индивидуалисти, наречена десница."
***
"Партиите трябва да спрат с конфронтацията", призовава в интервю за "Монитор" Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО. Той определя като основна цел на коалицията между ВМРО, ЛИДЕР и ЗНС да убедят голяма част от хората, които не гласуват и намразиха политиката заради конфронтацията и далаверата. "Крайно време е партиите да спрат да разделят нацията на враждуващи лагери, продължава Каракачанов. - Една държава, която няма ясна национална цел, няма свои идеали, няма идея, която да обединява политическата класа, а оттам и цялото общество, не върви напред. Ние не искаме омразата да продължава."

ИКОНОМИКА

"Излишъкът помага срещу кризата", е експертното мнение на Милен Велчев, бивш финансов министър /2001-2005 г./. В интервю за "Стандарт" той е категоричен, че България няма причина да иска подкрепа от МВФ заради кризата. С огромния си финансов резерв и минимален, при това дъргосрочен външен дълг, страната ни няма необходимост от външно финансиране. Това изобщо не стои на дневен ред и не трябва да се притесняваме от рисковете, пред които са изправени другите държави от Европа заради липсата на ликвидност.

"Кризата: преди да настъпи паниката", е коментарът в "Труд". Като убеден привърженик на идеята за национална антикризисна програма, проф. Кръстьо Петков, лидер на Обединения блок на труда, предлага мерки в три области. В банковия сектор да бъде наложена пълна гаранция на кредитите на граждани и фирми за една година, гаранция за междубанковите кредити и контрол върху платежоспособността на длъжниците. В реалния сектор да се върви към масирани държавни инвестиции в инфраструктурни проекти,
редукция на очаквания растеж в близките три години, нарастващи данъчни тежести за високите доходи. В социалната сфера - растеж на минималната заплата до 400 лева през 2010 г., таван на корпоративните заплати, гаранционен фонд за пенсионните вноски и др.

"Започват масови фалити на агенции за недвижими имоти", пише "Новинар". Предприемачите се отказват от строителни проекти, а възможностите за бъдеща продажба на имотите намаляват драстично. Това е заявил за вестника управляващият директор на компанията за недвижими имоти "Форос" Добромир Ганев. Причина за това е световната финансова криза, която достигна и до българските пазари. Влияние оказват и високите лихви по кредитите, които принуждават компаниите да се откажат от бъдещи инвестиции. Прогнозите са броят на действащите фирми в бранша значително да намалее до края на годината.

"Доларът затанцува от нервността на пазара", е анализът в "24 часа". Днес доларът е силен. Как може да се отрази това на икономиката ни, коментира Красимир Катев, бивш заместник-министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски. Най-общо - по-ниска инфлация, по-нисък търговски дефицит, по-нисък дефицит по текущата сметка, но само при положение, че доларът се задържи на такива високи нива, прогнозира Катев.

"Дадоха само седмица на "Кремиковци", съобщава "Земя". "Кремиковци" има една седмица, през която трябва да намери отговорен оператор. В противен случай ще трябва да започне изключването на отделните производства. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. За да се компенсира по-малкото количество въглища, е увеличено подаването на газ. Спирането на доменните пещи ще се забави със седмица, информира министърът и добави, че има няколко чужди и български кандидати за оператори на металургичния гигант.

БЪЛГАРИЯ - ЕС

"Заради кризата ЕС затваря трудовия си пазар за българи", информира "Сега". Поне 6 държави от ЕС са преразгледали плановете си да отворят напълно трудовите си пазари за български работници заради световната икономическа криза, е показала проверка на вестника. Сред тях са Германия, Австрия, Люксембург, Испания, Великобритания и Гърция. Основната причина е бързо нарастващата безработица сред местното население.

"Без мафията сме отличници в ЕС", коментира "Сега". Такъв беше смисълът на изложението на премиера Сергей Станишев пред Народното събрание за участието на България в процеса на вземане на решения на ЕС по време на словенското и френското председателство през тази година. В доклада на Станишев нямаше нито дума за организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Затова и опозицията се хвърли да го критикува, че премълчава най-тежкия проблем. Ако сред опозиционните партии имаше поне една, която през годините на прехода да не е допринасяла за задълбочаването на този проблем чрез собственото си обогатяване в средата на престъпност и корупция, щеше да изглежда, че някоя предлага решение. Нищо подобно - всяка партия, добирала се досега до власт, е съжителствала в хармония с престъпността, пише авторът.
Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини