Смартфон в леглото? Две жени диагностицирани със слепота

Наскоро две британки научиха, че мистериозните им зрителни проблеми, проявяващи се единствено през нощта и рано сутринта имат необичайна причина: гледане в екрана на смартфон в тъмното.

Новопроведено детайлно изследване сочи, че краткотрайните зрителни проблеми на хората се дължат на навика им да гледат яркия екран на телефона си в тъмна стая.

Първият случай е с 22-годишна жена, която се оплакала на лекаря си, че има проблем с дясното око, през нощта, докато е в леглото. Тези инциденти се повтаряли множество пъти през седмицата в продължение на година. С дясното си око жената виждала само очертанията на предметите, докато зрението на лявото не било засегнато. На следващия ден и двете и очи били наред. Очен преглед доказал, че зрението и не е засегнато. Не се забелязвали признаци на кръвни съсиреци или други състояния, които биха могли да доведат до кратковременна загуба на зрение.

Вторият случай е с 40-годишна жена, която обяснила на лекарите, че не вижда с едното око когато се събуди сутрин, преди изгрев слънце. Проблемите със зрението продължавали 15 минути и се проявявали на неравни интервали в продължение на 6 месеца.

И в двата случая лекарите открили, че зрителните проблеми са се проявявали единствено когато жените гледали смартфоните си в продължение на няколко минути, лежейки в леглото си на една страна.

Медиците предполагат, че пациентките са гледали към телефоните си само с едно око, без да го осъзнават, докато другото е било блокирано от възглавницата. В тази ситуация, блокираното око се адаптира към тъмнината, докато другото (гледащото към смартфона) се приспособява към светлината. При изключване на телефона, адаптираното съм светлината око е като заслепено, докато и то не се приспособи към тъмнината.

Пациентките били помолени да експериментират като гледат към смартфоните си и с двете си очи, а след това и с всяко поотделно. Проблеми били регистрирани единствено когато гледали към смартфоните си с едно око, като нарушения в зрението били забелязани само в окото гледащо към устройството.

Лекарите също повторили експеримента и открили, че е зрението на едното им око е значително намалено и са му нужни няколко минути, за да се възстанови.

Тъй като сега смартфоните се използват масово, лекарите ще се натъкват на подобни проблеми все по-често. Подробни въпроси ще дадат възможност на медиците да преценят дали нарушенията в зрението се дължат на телефоните и така да спестят излишната тревога и скъпите изследвания на пациентите си.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини