Няма да има съкращения при оптимизацията на детските градини в община Димитровград

Няма да има съкращения при оптимизацията на детските градини в община Димитровград. Това заяви кметът Иво Димов по време на днешната сесия на Общинския съвет при обсъждане на точката в зала "Гросето". Общинарите дадоха зелена улица на реогранизацията, която засяга градините в селата Добрич, Ябълково, Горски извор и град Меричлери. Дали предстоят съкращения в детските заведения попита съветникът Катя Панева от "Да за Димитровград". Ще бъдат пенсионирани 20 души, по пет във всяко от населените места, стана ясно при обсъждането.

Решението бе подкрепено от 28 съветници, 1 бе против, а 2-ма се въздържаха при гласуването. Според приетото, ЦДГ №5 в Горски извор и филиалите в Ябълково и Добрич, както и ОДЗ "Д-р Теньо Стоилов" в Меричлери се закриват и на тяхно място ще заработят целодневни групи в същите населени места. Те ще са прикрепени към различни ОДЗ-та. Целодневната група в Меричлери преминава на подчинение към ОДЗ "Слънце". Групата в Горски извор ще бъде към ОДЗ №2, а тази в Ябълково - към ЦДГ №1. Целодневната група в село Добрич ще бъде на подчинение на ОДЗ "Райна Кягиня".

"Към най-силната, голяма детска градина се открива една група в малките населени места, където има малко деца, нищо сложно няма", поясни Димов. "Направено е така, за да се запазят директорите. Защото ако бъдат открити филиали, ще трябва да бъдат обявявани конкурси", заяви още кметът.

Обясни, че предложението идва след поредица срещи на комисията по образование към местния парламент с представители на градините, както и на срещи със синдикатите. Имало е интерпретации, притеснения, спекулации по темата, включително и в медиите, посочи кметът. Според него, това е най-доброто решение като се има предвид, че от началото на 2017 г. в тукашните детски заведения ще бъдат въведени делегирани бюджети.

Така ще се даде възможност на директорите на градините в пълна степен да проявят своя управлениски характер и да менажират по най-добрия начин средствата си, бе мнението на градоначалника. Общината не бяга от отговорностите си, допълни Димов. Припомни, че почти не е останала санирана сграда на детска градина в Общината, освен тази в село Черногорово и тази в Ябълково. Остава и централизираното хранене в градините, което общината ще определя.

Видео репортаж по темата - вижте тук!

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини