Пенсиите скачат повече от предвиденото. Преглад на печата

Пенсиите скачат с повече от предвиденото догодина, а заглавите от в-к” Монитор, водещо за днес. рез 2017 г. пенсиите ще се индексират с по-висок от предвидения процент. Тази прогноза направи в ефира на БНР управителят на НОИ Бисер Петков. "Както е известно от тригодишната бюджетна прогноза, е предвидено с 1.6 от 1 юли, да се осъвременят всички пенсии, отпуснати до края на тази година. Към момента, данните, които има за нарастването на осигурителния доход, защото той е компонентата, която влияе върху този темп, са по-оптимистични - нарастват по-бързо от това, което е предвидено. Така, че в края на годината, или когато бюджетната процедура ще бъде към своя финал, ще има по-голяма яснота, какъв процент осъвременяване ще се заложи за следващата година", заяви той.Разходите за пенсии ще продължат да нарастват всяка година, като през 2017-та те ще са поне с 300 милиона повече. Приходите също ще се повишат заради планираното покачване на вноската с 1 процент. 

„ Дума”пише за изборите:Левите сигурни за балотаж за "Дондуков" 2. Увереност, че общата лява кандидатура на БСП ще стигне до балотаж и ще се бори за победа на президентските избори заяви вчера лидерът на социалистите Корнелия Нинова. "Смятам, че общата кандидатура на левицата ще има много голям шанс. Балотаж със сигурност и борба за победа на втори тур", заяви тя. Нинова добави, че волята на партията, изразена чрез вътрешнопартийното допитване, е показала, че иска обща лява кандидатура.

"Поела съм партията преди два месеца с ангажимент, че ще я изведа до победа на парламентарни избори. Имам да свърша тази работа и няма да бъда кандидатът на БСП за президентските избори", увери лидерът на социалистите. "Ще се съобразявам само с едно мнение - това на партията, за обща лява кандидатура. Търсим одобрението на лявото и прогресивното", добави тя.

На еврофондовете обръща внимание вестник "Сега": България усвоява по 1% годишно от новите еврофондове.
До момента България е използвала само 2.4% от средствата, които са й отредени от бюджета на ЕС за новия програмен период, който започна от 2014 година. Това съобщи вчера вицепремиерът Томислав Дончев. Излиза, че скоростта на усвояване за изтеклите 2.5 години от старта на новия период е символична - харчим по 1% годишно от европарите. До 2020 г. за страната ни са предвидени близо 7.528 млрд. евро финансиране от ЕС по различните оперативни програми, а досега са разплатени едва 147 млн. евро.

Към средата на юни успеваемостта беше 1.66%, така че постепенно темпото се увеличава, но не достатъчно. Правителството си е поставило за цел до края на тази година по европроекти да бъдат разплатени около 2.9 млрд. лв.

Източник: http://newsbg.eu

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини