Как да вбесите враговете си

Тензин Робърт Труман и Шарън Залцбърг са известни будистки учени и практици. Те са познати със семинарите си, на които учат хората как да се справят със вътрешните си и външните врагове посредством силата на любовта. Автори са на книгата "Обичай врага си: Как да преодолеем гнева и да станем по-щастливи".

Книгата е посветена на хората, които възприемаме като врагове, на гнева и омразата, които изпитваме към тях, която понякога ескалира до степен, че започваме да се избиваме един друг. Труман споделя, че целта им е да предизвикат хората да работят с враговете си, въпреки че тази концепция е неразбираема за мнозина. Или както е написано на входа една провинциална църква "Обичайте враговете си, защото това ще ги подлуди".

Съществуват 4 типа врагове, обяснава Шарън Залцбърг. Първият вид – външният е всъщност конвенционалната ни представа за враг. Това са най-често хора, които са ни навредили и заплашили.

Вътрешният враг е вторият тип. Към него спадат силите, които ни завладяват – чувството за гняв, завист, алчност, ревност, особено когато се оставим да диктуват действията ни. Те функционират като врагове, защото ни превземат и ни носят само болка.

Третият тип е тайният враг. Това е чувството за отдалеченост, усещането, че не принадлежим никъде, че сме откъснати, самотни, независими, че е нужно да контролираме всичко, защото сме силни. Отказваме да гледаме на себе си като на част от цялото.

Последният вид е супер тайният враг или чувството за безнадеждност и вкоренената самоомраза. Опитваме се да бъдем щастливи, но често го правим неправилно, по егоистичния начин. Липсват ни щедрост и загриженост. А когато сме нещастни, се намразваме още повече и се чувстваме победени.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    На мен ми се струва че изразът трябва да бъде - Бъдете добри с враговете си защото това ще ги подлуди. Това е абсолютно вярно!
    • Ни
      Ния
      0 0
      16:29, 13 юни 2017
      Да наистина е така , извинявай ще може ли да ми дадеш съвет как да се справя с едни мои врагове . Проблема е че са повече от мен и са отворени , бъркат ми се в живота и не ме оставят намира . Ще съм ти благодарна ако ми помогнеш . ☺
Последни новини