България е 38-ма по иновативност

България е на 38-мо място сред най-иновативните икономики в света в класацията на Глобалния иновационен индекс (Global Innovation Index).

Спрямо миналата година ние се изкачваме с 1 позиция нагоре от 39-то място през 2015 г. Страната ни изпреварва Полша, Гърция, Турция и Русия в класацията. Преди нас от региона на Източна Европа са Словакия, Литва и Латвия.

Сред силните страни на България, според Глобалния иновационен индекс, е защитата на инвеститори от малцинствата, където сме на 14-то място, и брутни вътрешни разходи от чужбина за научноизследователска и развойна дейност (GERD), където сме на 6-то място.

България на 16-та позиция по влияние на знанието и на 19-то място по разходи за уволнение и заплати на седмица. За силни страни се смятат и процентът на сертификати ISO 14001 за околна среда и ISO 9001 за качество спрямо покупателната стопособност и БВП.

Относно показателя политическа стабилност обаче сме на 60-то място, а спрямо ефективност на правителството - на 65 позиция.

За слаби страни на страната ни се отбелязват предоставените онлайн административни услуги, където сме на 109-то място и електроното обществено участие, където сме 104-ти.

На 103-място сме по сътрудничество между университетите и бизнеса.

Глобалният иновационен индекс включва 128 държави, подредени според възможностите им за иновации и резултатите от тях. През 2016 година тема на деветия доклад на Глобалния иновационен индекс е „Да печелим чрез глобална иновация”. Изследват се иновациите в световен мащаб като предложение, от което и двете страни печелят. Регистърът на иновациите се старае да улови многоизмерните страни на иновациите и да осигури инструменти, които да подпомагат политика за насърчаване на дълготраен растеж, по-висока производителности разкриване на работни места.

Класацията се оглавява от Швейцария, а на второ и трето място са съответно Швеция и Великобритания. Четвърти са САЩ, а в челната петица влиза още Финландия.

Рейтингът се съставя за девети път. Класацията сега е подредена със съдействието на Корнелския университет, INSEAD и Агенцията на ООН, отговаряща за интелектуалната собственост. Включените в списъка 128 държави представляват 92,8% от световното население и формиращи 97,9% от световния БВП.

 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини