Анкара под натиск да прекрати преговорите с ЕС

Анкара е под натиск да прекрати преговорите за членство с ЕС и отново предупреди, че ще вземе мерки, ако не паднат визите за турски граждани.

Турското правителство е под голям натиск от страна на собствения си народ да прекратипродължаващия десетилетия курс на присъединяване към Европейския съюз, заяви на форум в словенския планински курорт Блед министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от БНР.

По думите му, хората в Турция виждат двойните стандарти, които Евросъюзът прилага към страната им. 

Чавушоглу предупреди, че Европа може да се дестабилизира и да попадне в плен на екстремизма, заради икономическата и мигрантската криза. Той отново разкритикува ЕС за това, че не е показал солидарност с Турция след опита за превра на 15 юли. 

Турция ще трябва да вземе мерки, ако не получи либерализация на визите за ЕС, каза междувременно турският министър на европейските въпроси Йомер Челик по време на визита в Лисабон, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Искаме да уредим въпроса за освобождаването от визи възможно най-бързо, ако ли неТурция ще трябва да вземе мерки относно процеса на реадмисия на бежанците, каза Челик след среща с португалския министър на външните работи Аугущу Сантуш Силва.

Челик призова също така Европа да изплати единия милиард евро от сумата от общо 3 милиарда евро, обещани на Анкара от Брюксел в рамките на споразумението междуТурция и ЕС за бежанците.

Турция приема в този момент три милиона бежанци от Сирия, което е разход от 25 милиарда евро, каза Челик.

Турция трябва да прилага споразумението с ЕС за реадмисия на мигрантите, преди да получи визова либерализация като част от сделката за спиране на потока от мигранти и бежанци, заяви българският министър на външните работи Даниел Митов в интервю за Ройтерс.

Споразумението между ЕС и Турция трябва да остане в сила и да бъде прилагано, каза още Митов.
Онова, което ние искаме да подчертаем, е че споразумението за реадмисия трябва да бъде приложено, преди визовата либерализация, допълни той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини