Новият данък върху ползването на фирмени активи влиза на второ четене

Т.нар. "данък уикенд", който влезе в сила през правилника за ДДС, влиза на второ четене в Комисията по бюджет и финанси на парламента.

​Предложеният за новия данък беше направено от депутати на ГЕРБ. Текстовете са изключително спорни, защото предвиждатвъвеждането на налога от 10% със задна дата, от 1 януари 2016 г., пише в „Сега.

Облагането на личното ползване на фирмени активи с данък върху разходите се предлага с цел да се избегне прилагането на по-тежък данъчен режим. Личното ползване на фирмени активи се явява непаричен доход за лицето и би следвало да се облага с данък върху доходите и допълнителни осигуровки. Това до момента не се случваше, а проблемът лъсна покрай промените в режима за облагане на личното ползване на фирмени активи с ДДС. Фирмите негласно използват неуреденото законодателство като аргумент да не обявяват голям дял на личното ползване.

Много са обаче спорните въпроси и в този законопроект. Депутати от Реформаторския блок (РБ) продължават да настояват за начисляване на данъка само при ползване на скъпи активи над 20 000 лв. При промените в закона за ДДС подобно искане бе категорично отхвърлено с аргумента, че характерът на този данък изключва прилагането на праг, защото се дължи независимо от стойността на стоката и услугата. Реформаторите са категорично против и предложения вариант за определяне на дела за лично ползване, когато той не може да се определи по обективен път.

Според внесените от ГЕРБ текстове при употреба на автомобили за лично ползване може делът да се приеме твърдо за 50 на сто и с толкова да се намали облагаемата основа. Извън автомобилите се предлага данъчната основа да е 20% от извършените разходи, тоест да се приеме 20 на сто лично ползване.

Депутати от РБ искат данъчната основа при всички активи да се определя по еднакъв начин, защото фиксирането на различни ставки е дискриминационно. Те предлагат да се налага 20 % при всички активи. Според тях 50% лично ползване при автомобилите е прекалено висок дял.

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини