Арести в Молдова на съдии, прали милиарди руски долари

В Молдова са издадени заповеди за арест на 20 служители от съдебната система, които според прокуратурата са помагали на руски компании да изпират големи суми пари. Това съобщиха на пресконференция ръководителят на отдела в прокуратурата за борба корупцията Виорел Морар и говорителят на Националния антикорупционен център Богдан Зимбряну, предаде ТАСС.

"Става дума за около 20 милиарда долара, които незаконно са излизали от Русия чрез молдовската "Молдиндконбанк"," каза Морар. По думите му при операция вчера на спецчасти са били задържани 15 съдии, трима съдебни пристави, а други двама души са обявени за издирване. В кръга на заподозрените са също ръководители на националната банка и на "Молдиндконбанк".

Според прокуратурата схемата е била следната: офшорни фирми сключват помежду си фиктивни договори за кредитиране, чийто гарант е гражданин на Молдова. Като негов поръчител се явява руска фирма, която после погасява кредита по решение на молдовски съд.

Арестуваните до момента по разследването 18 човека са с мярка за неотклонение от 72 часа. Ако бъдат признати за виновни, може да получат присъди от 5 до 10 години лишаване от свобода, посочи ТАСС. 

(БТА)

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини