Космическият кораб на Илон Мъск ще отведе до Марс 100 души за 80 дни (видео)

Изпълнителнията директор на SpaceX Илон Мъск представи космическия кораб до Марс, с който компанията му планира да извози първите колонии с хора до Червената планета. Корабът ще бъде изстрелян с помощта на носител, а след това сам ще се отправи към Марс.

Плановете предвиждат да бъдат изпращани по 100 души на курс. Мъск обаче иска да увеличи броя им на 200, за да намали разходите. Пътуването би могло да отнеме между 80 и 150 дни в зависимост от годината и технологиите. Надеждите са, че транзитното време ще бъде съкратено на едва 30 дни в по-далечно бъдеще.

Носителят ще е с диаметър от 12 метра и височина 122 метра. Космическият кораб би могъл да побере 450 тона товар.

Според спекулациите, корабът до Марс ще позволява зареждане в орбита. Това е от изклучителна важност според Мъск, защото зареждането с гориво в орбита ще намали разходите по пътуването и ще го направи по-реалистично. На Марс ще бъде изградена площадка за изстрелване, която да помогне на кораба да се върне обратно на Земята.

Пътуването ще протече така: коръбат ще бъде изстрелян от космодрума Кейп Канаверал във Флорида. При излитане носителят ще разполага с 127 800 килонютона тяга. След това космическият кораб ще се отдели от носителя.

Корабът ще се отправи в орбита, а носителят ще се върне на Земята в рамките на 20 минути, след което ще бъде натоварен с танкер с гориво, преди да бъде изстрелян отново. Той ще се присъедини към космическия кораб, който ще бъде зареден с гориво в орбита. Танкерът ще бъде изстрелян от 3 до 5 пъти, за да зареди резервоарите на космическия кораб.

След това космическия кораб ще отпътува за Марс. За да е пътуването по-интересно за екипажа, Мъск обещава истинско забавление с игри в условия на нулева гравитация, филми и ресторант.

След като корабът достигне Марс, той ще се приземи на повърхността бавно с помощта на ракетните си двигатели. Пътниците ще използват транспортното средство, товара му, както и оборудването, което ще бъде изпратено на Червената планета предварително, за да установят колония. С общо около между 20 и 50 пътувания до Марс, ще ни отнеме 40-100 години да създадем самостоятелна цивилизация, наброяваща около 1 милион души, твръди Мъск.

Мъск все още не е обяснил подробно, къде ще живеят и ще се хранят хората, както и някои здравни въпроси, като живота в условия на микрогравитация. Корабът в рекламното видео не се върти, за за създаде изкуствена гравитация, което повдига въпроси как ще изглежда животът във вътрешността му и колко упражнения ще трябва да правят астронавтите, за да поддържат добро здравословно състояние.

Изпълнителният директор на SpaceX очевидно не се притеснява и от слънчевата радиация, която би могла да причини сериозни увреждания на сърдечно-съдовата система, наред с множество други усложнения. “Въпросът с радиацията се повдига често, но не е от толкова голямо значение”, твърди Мъск. Според него същестува “леко увеличен риск” от развитието на рак и затова вероятно ще трябва да се създаде някакъв вид защитно средство.

Пътуването ще е еднопосочно, но е важно хората да разполагат с възможност за връщане дори и да решат да не го правят. “Във всеки случай корабът ни трябва обратно”, казва Мъск.

Той добява, че се опитват да направят пътуването достъпно за всички, но на борда вероятно няма да има деца, заради високия риск от смъртни случаи. “Астронавтите трябва да готови да умрат”, предупреждава изпълнителния директор на SpaceX.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини