Меркел иска споразумение за мигрантите с Африка

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ЕС има остра нужда от мигрантски споразумения със стратегически африкански държави като Египет, Тунис и Либия, предаде Ройтерс. За пример Меркел даде вече сключения договор с Турция по темата.

Силният човек в Берлин обяви още, че ЕС трябва спешно да отдели повече пари, за да се реши проблемът по местата, където всъщност възниква. По думите й само така може да се избегне ситуацията от миналото лято, която Меркел определи като „критична“. Пристигането на стотици хиляди мигранти от Близкия изток на Стария континент преди година доведе до най-голямата мигрантска криза в Европа след Втората световна война.

Меркел не даде повече подробности за евентуални споразумения между Брюксел и определени африкански страни, които за разлика от Анкара не са кандидати за членство в ЕС. Канцлерът обяви, че многократно е повдигала темата, включително на състоялата се началото на месеца среща на върха на Г-20 в Китай.

През март ЕС и Турция сключиха споразумение. Според клаузите му Анкара пое ангажимент да спре потока от незаконни мигранти към Европа. В замяна Брюксел обеща финансова помощ и падане на визите за южните ни съседи.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини