Скандал в парламента за новините на турски език

Скандал се развихри в парламента за новините на турски език. Той стана причина депутатите да отложат разглеждането на първо четене на промените в Закона за радиото и телевизията /ЗРТ/.

Измененията, които са внесени от групата на Патриотичния фронт, предвиждат отпадане на новините и предаванията на турски език от програмните схеми на БНТ и БНР.

Депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова поиска отлагане на разискванията с мотива, че законопроект, не е гледан нито в комисията по културата и медиите, нито в комисията по вероизповеданията. И при гласуването, с 96 гласа "за", 26 "против" и шестима въздържали се депутатите решиха да отложат обсъждането на промените в ЗРТ.

От Патриотичния фронт и "Атака" настояха законопроектът да бъде обсъден днес. Искането им не мина в пленарна зала.

ГЕРБ защитиха отлагането с мотива, че в изборна обстановка текстовете само допълнително ще нажежат обстановката от верски, идеологически, ценностни, религиозни и други спорове.

Междувременно от парламентарната трибуна от ДПС посочиха, че приетите досега и занапред порочни, недемократични, дискриминационни актове и закони са своеобразен вододел в политическите отношения между ДПС и ГЕРБ. В бъдеще тези теми ще са незаобиколим фактор в комуникацията ни с ГЕРБ, ако я има. Това заяви заместник-председателят на групата на ДПС Тунчер Кърджалиев.

Той не пропусна „да захапе“ ГЕРБ, че е не само съучастник, а активно инициира този тип политики. Кърджалиев подчерта, че прагът на премерената опозиционност на ДПС към ГЕРБ вече е преминат. Той предупреди групата на ГЕРБ, че за всяко следващо поругаване на демокрацията от ДПС ще говорят напоително и убедително навсякъде в България, но най-вече в Дулово, Никола Козлево, Кубрат, Котел, Ябланово, Айтос, Търговище, Разград, Кърджали.

ДПС се притеснявало да не бъде изместено от третото място като партия от Обединените патриоти и така да бъдат лишени от възможността да изнудват било леви, било десни партии, за да правят коалиции с тях. Така лидерът на ВМРО и кандидат за президент Красимир Каракачанов коментира през журналисти в парламента декларацията на Движението, прочетена от парламентарната трибуна.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини