Какво да отговорите, когато детото ви каже, че ви мрази

Никога няма да забравите значимите моменти: първите стъпки, първите думички, първото зъбче и първият път, в който отрочено ви ви поглежда право в очите и ви заявява колко много ви мрази. Ако все още не ви се е случвало, само почакайте.

Когато децата са малки, те не разбират все още значението на думите, когато ви казват, че ви мразят, че вие сте най-лошата майка, че никога повече няма да ви целунат и биха искали да имат друга майка. Те са просто ядосани, а мозъците им са все още неразвити. На тази възраст най-доброто, което бихте могли да направите е да обясните, че не бива да употребяват тази реплика. Ето няколко възможни варианта.

1. Това ме разстройва. Трябва да изполваш по-вежливи думи, когато си ядосан/а.

2. Мисля, че в момента си много ядосан/а. След като се извиниш на мама, ще ти покажа как да се успокоиш без да използваш толкова силни думи.

3. О, ти наистина си ядосан/а. Не би ли могъл/а да кажеш, че просто си ядосан/а.

4. Не мисля, че наистина го мислиш. Поеми дълбоко дъх и да видим какво наистина мислиш.

5. Искаш ли прегръдка или балон ?

Последната реплика е особено полезна при малките деца, които имат специални нужди, що се отнася до управлението на емоциите. Предложението за балон, е възможност децата да бъдат оставени на мира, без наказание. Понякога дори малките деца имат нужда от почивка, затова ако ви попитат за балон, кажете им, че ще се върнете след няколко минути, за да поговорите.

Понякога децата искат просто възрастните да сложат край на драмата с прегръдка и да им докажат, че все още ги обичат. Но никога не карайте детето да ви прегръща, ако все още не е готово за това.

Когато децата ви пораснат малко по-големи, зачестява и употребата на шокиращите думи. Уверете се, че сте изслушали детето преди да се стигне до неприятния момент. Трябва да го насърчите да забелязва разликата между ядосан и кипящ от омраза, защото такава определено има. Добра идея е да го научите, кога да се оттегли и да се успокои, вместо да са ядоса до степен, в която изрича думи, за които по-късно ще съжалява – нещо, с което и мнозина възрастни имат проблем.

Това е и възрастта, в която децата се надяват, че могат да ви разстроят до такава степен, че накрая да получат желаното. Поставянето на граници е също толкова важно, както и при малките деца. Ключът е да сте кратки, да запазите спокойствие и да не позволявате неприемливи неща. Но най-важното е никога да не се поддавате на изкушението да отвърнете: И аз те мразя, малко чудовище!, защото това само би могло да влоши нещата.

Ето няколко примерни реплики:

1. Съжалявам, че се чувстваш по този начин, но ще трабвя да изпълниш задълженията си.

2. Ще продължаваш ли? Мисля, че си много ядосан/а и искам да ти помогна, но няма да приема да ми се говори така.

3. О, наистина си много ядосан/а. Защо не дойдеш да поговорим, когато си само ядосан/а, а не толкова жесток/а ?

4. 100% вярвам, че си разстроен/а, че няма да получиш каквото искаш, но не мисля, че това трябва да се бърка с омраза.

5. За съжаление това не променя факта, че ще трябва да направиш каквото ти наредих. Защо не го изпълниш, и ще говорим повече, когато се успокоиш.

Децата не винаги казват “Мразя те”, защото наистина ви мразят, защото са ядосани или защото хормоните в тях бушуват. Понякога използват тези думи по същата причина като възрастните: защото са наясно, че вие знаете, че те всъщност не ви мразят. Може би мразят израженеито ви когато пазарувате, ужасните шеги, клаксона на колата, когато ги вземате от училище, но е и вас.

Ето примерните реплики, които бихте могли да използвате:

1. Означава ли това, че няма да бъда поканена на престижното събитие, като гост-лектор по темата, как да спеечлим наградата за най-добра майка и как децата да ни обожават? С такова нетърпение го очаквах.

2. Съжалявам, слънчице, но имам 13-годишен опит, който ми подсказва друго.

3. Искаш ли да се обзаложим? Залогът е прекрасният малък телефон в джоба ти и отговорността за миялната машина. Навит/а ли си ?

4. Защо, защото те карам да направиш това? А след това омаловажете задължението, което изпълва с такъв ужас детето ви.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини